AAMU collectie overgenomen

Museumcollectie Aboriginal Art Museum Utrecht naar Nationaal Museum van Wereldculturen

De museumcollectie van het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht blijft behouden voor Nederland en wordt in haar geheel opgenomen in onze collectie. De musea kwamen tot overeenstemming nadat het AAMU eerder aankondigde dat het de deuren zal sluiten na 15 juni 2017.

Unieke collectie behouden
De basis van de unieke museumcollectie van het AAMU was een particuliere collectie die geschonken werd aan het museum. In de afgelopen jaren werd de collectie verrijkt met aankopen en schenkingen. Conservator Dr. Georges Petitjean kocht werken aan van onder meer Emily Kame Kngwarreye, Rover Thomas en Paddy Bedford, allen internationaal gerenommeerde kunstenaars. De collectie omvat eigentijdse werken uit de belangrijke kunstregio's van Australië. Ze bestaat uit ruim 800 stukken variërend van schilderijen op doek uit de centrale woestijngebieden, boombastschilderijen uit Arnhem Land en sculpturen uit diverse gebieden. Ook bevat de collectie foto- en videokunst van kunstenaars met een Aboriginal identiteit uit de grote steden.

Nieuw thuis voor Aboriginal kunst
De collectie die wij beheren omvat een belangrijke collectie uit dit cultuurgebied, waaronder verschillende Aboriginal schilderijen en objecten. Stijn Schoonderwoerd, Algemeen directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen over deze toevoeging aan de collectie: “We zijn bijzonder trots en blij dat we de belangrijkste Aboriginal kunstcollectie buiten Australië onder onze hoede krijgen. Hiermee kunnen we de historische lijn van de nationale Australië collectie die wij beheren, in een klap doortrekken naar onze tijd. De nationale collectie wordt hiermee uniek in de wereld buiten Australië.”