Lampedusa - de oversteek

Theaterprogramma

Bijna een half miljoen mensen komen elk jaar na een levensgevaarlijke tocht met gammele bootjes via de Middellandse Zee naar Europa.

Wat zijn hun beweegredenen en wat maken zij onderweg mee? In samenwerking met Zep Theaterproducties schenkt het Tropenmuseum aandacht aan de persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie. Het programma is er op gericht om met elkaar in gesprek te gaan over migratie en vluchtelingen. Leerlingen stappen letterlijk aan boord van de vluchtelingenboot Lampedusa. 


"Ik vind musea normaal echt saai, maar dit is echt tof!" Leerling Meridiaan College


Met elkaar in gesprek 

Het interactieve programma start in het museum. De leerlingen worden meegenomen in een waargebeurd verhaal over de onwaarschijnlijke vlucht van de Zuid-Soedanese Valentino Achack Deng. Dit verhaal is geïnspireerd op de bestseller What is the What van Dave Eggers. Tijdens het verhaal gaan de leerlingen naar buiten, aan boord van Lampedusa. Deze boot vervoerde in 2013 nog 282 vluchtelingen van Egypte naar Italië. De theatrale ervaring geeft de leerlingen een uniek perspectief op de reis die veel vluchtelingen maken. De persoonlijke en waargebeurde verhalen laten de leerlingen nadenken over de redenen waarom mensen vluchten en wat het betekent om te moeten vluchten. De laagdrempelige opzet van het programma zorgt ervoor dat zij hun vragen of ideeën direct kunnen delen met de acteur.


"Mijn leerlingen hebben al veel musea bezocht, maar ik heb ze nog nooit zo enthousiast gezien. Wat een geweldige acteur!" 
Docent St. Nicolaas Lyceum


  • Voor wie: vanaf de 2e klas
  • Tijdsduur: 120 minuten
  • Periode: april 2017 t/m juni 2017
  • Dag: woensdag en donderdag
  • Prijs: € 200,- per 35 leerlingen

Lesbrief

Download hier de lesbrief van Lampedusa (PDF)

Download hier het lesmateriaal (kennisquiz) van Lampedusa (PPTX)

Kerndoelen

  • 36, 38, 43 (cultuurverschillen)

Reserveer hier via ons online reserveringsformulier

Tip: boek zo vroeg mogelijk, we zitten vaak vol.

Het beste is om ten minste een maand van tevoren te boeken.