Tropenmuseum verrijkt Wikipedia met Afrikaanse collectie

Het Tropenmuseum heeft in 2012 zijn collectie op Wikipedia met 4208 afbeeldingen uitgebreid in het kader van het project WikiAfrica. Daarmee kunnen gebruikers van Wikipedia, waar ook ter wereld, in totaal kiezen uit 49.229 foto's uit de collectie van het museum.

Foto's en objecten

De helft van de 4208 toegevoegde afbeeldingen komt uit de fotocollectie, de andere helft zijn foto's van objecten. Er zijn foto’s en objecten bij uit heel Afrika, van Marokko en Egypte tot Zuid-Afrika. De oudste foto’s zijn van rond 1865, maar de meeste dateren uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Er zijn heel verschillende objecten gefotografeerd: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, speelgoed, sieraden, kunstwerken, religieuze en rituele voorwerpen. Al deze voorwerpen zijn gemaakt tussen 1850 en nu.

Ruim 45.000 afbeeldingen

Deze samenwerking met Wikimedia volgt op donaties door het museum van beelden uit de Marroncultuur en Indonesië, samen goed voor ruim 45.000 afbeeldingen. De afbeeldingen worden door de Wikipedia community gebruikt ter illustratie van lemma’s over allerlei onderwerpen. De beschrijvingen verschijnen niet alleen in het Nederlands, maar ook veelvuldig in het Engels, Frans, Duits, Indonesisch en zelfs in het Alemannisch (een groep Duitse dialecten). Soms restaureren de Wikipedianen de beelden zelfs digitaal.

Licentie Creative Commons

De afbeeldingen zijn aan Wikimedia aangeboden onder een Creative Commons-licentie: de gebruiker mag ze delen (het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven) en remixen (er afgeleide werken mee maken). De reguliere gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.