Symposium: Declassified: How to Un/Engender the Ethnographic Object?

24 juni 2017

Image:  Yuki Kihara, Odalisque (After Boucher), 2017, from the series ‘Coconuts that grew from concrete’

Het symposium Declassified: How to Un/gender the Ethnographic Object? (Engelstalig) onderzoekt de (historische) opbouw van gender en seksualiteit binnen de ethnografische verzamelmethoden van musea.

Koop hier jouw online ticket

In de vroegste ethnografische verzamelmethoden werden sociale structuur en geslacht als vast en gegeven beschouwd; gedefinieerd (en bevooroordeeld) door een normatieve Europese (meestal mannelijke) blik. Sinds de opkomst van etnografische musea hebben deze verzamelmethoden objecten van over de hele wereld geklasseerd. Daarbij hebben zij niet alleen bijgedragen tot een blauwdruk van hoe geslacht en seksualiteit binnen de instelling worden waargenomen en gebouwd, maar ook hoe ze door bezoekers worden bekeken en gereproduceerd worden in teksten en tentoonstellingen. Declassified: How to Un / Engender het Ethnographic Object ?, is een uitnodiging om de normatieve opvattingen van seksuele, gendered en politieke identiteiten binnen etnografische musea en instellingen te bevragen en te bespreken.

Serie lezingen: Un/Engendered

Declassified: How to Un / Engender het Ethnographic Object? maakt deel uit van de Un / Engendered serie lezingen en evenementen waarin we de verschillende betekenissen en rollen van geslacht in onze collecties verdiepen. In deze serie nodigen we onderzoekers, activisten en artiesten uit om ideeën over geslacht, lichaamspolitiek en seksualiteit te heroverwegen en te herschrijven en de relatie tot de patriarchie in hedendaagse samenlevingen.

• Introductie: Wayne Modest (head Research Center for Material Culture)
  • Spreker: Dr. Wonu Veys (curator National Museum of World Cultures)
  • Spreker: Yuki Kihara (artist)
  • Spreker: Maria Guggenbichler (artist)
  • Spreker: Pim Westerkamp  (curator National Museum of World Cultures)

Praktische info

• Zaterdag 24 juni
  • Locatie: Tropenmuseum (studio)
  • Prijs: € 8 (free with museum card)
  • Kaartverkoop: koop hier jouw online ticket
  • Voertaal: Engels

Samenwerking Framer Framed

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Framer Framed; een Amsterdamse kunstplatform en tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst, visuele cultuur en kritische theorie en praktijk. Framer Framed heeft sinds zijn oprichting in 2009 programma's en tentoonstellingen ontwikkeld over het (Nederlands) collectiebeleid, de politiek van representatie en inclusieve curatorische praktijken. Thema's over het lichaam, geslacht en seksualiteit worden vaak aangepakt, zoals in de tentoonstelling 'Embodied Spaces' (2015), waarin werk van de kunstenaar Yuki Kihara werd getoond (zie foto).

Vrijdag 23 Juni 2017