KETI KOTI TALKS: Perspectives on the Slavery Past and its Afterlife

1 juli 2017

KETI KOTI TALKS: Perspectives on the Slavery Past and its Afterlife is een reeks korte lezingen die de link onderzoeken tussen het Nederlandse slavernijverleden en de huidige structuren van macht, uitsluiting en ongelijkheid in de samenleving.

Lees meer op: www.materialculture.nl (Engelstalig).

Slavernij: gedeelde geschiedenis

Koloniale slavernij was een onmenselijke praktijk met structuren en systemen waarvan de sporen nog zichtbaar zijn in de hedendaagse samenleving. Net als andere koloniale machten heeft Nederland haar welvaart en internationale handelspositie in de wereld te danken aan haar koloniale activiteiten. Deze macht en privileges kwamen ten laste van de voormalige koloniën en slachtoffers: Afrikanen die werden gevangen, tot slaaf gemaakt en onderworpen aan een dehumaniserende proces. Zij maakten een welvarend (plantage) economisch systeem in het Nederland Caribische gebied mogelijk dat rijkdom voor individuele eigenaren, hun nakomelingen en de Nederlandse Metropool genereerde. Hoe herstellen en helen wij een historisch complexe wond die nog niet wordt erkend als een gedeelde geschiedenis?

Keti Koti & Research Center for Material Culture

Tijdens de Keti Koti herdenking en viering nodigt het Research Center for Material Culture een interdisciplinaire groep denkers, ontwerpers en kunstenaars uit om verschillende perspectieven op het slavernijverleden en haar invloed op de huidige samenleving te delen. Deze gesprekken tonen hoe verschillende praktijken met elkaar verbonden zijn en leiden tot nieuwe inzichten in hoe het slavernijverleden zich in de hedendaagse samenleving manifesteert.

Tentoonstelling

Dit evenement is een voorloper op een nieuwe tentoonstelling in het Tropenmuseum, die deze geschiedenis en zijn aanwezigheid in de hedendaagse samenleving erkent door verhalen, ervaringen en biografieën van tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal te stellen.

Datum: 1 juli 2017, tijdens Keti Koti
Tijd: 16:00 - 18:00
Locatie: Oosterpark

KETI KOTI TALKS: Perspectives on the Slavery Past and its Afterlife wordt georganiseerd door het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Zaterdag 1 Juli 2017