Bevrijdingsdag

5 mei 2017

Vrijheidsontbijt: Imagining Freedom

Imagining Freedom is een jaarlijks terugkerend event dat plaatsvindt in het kader van 4 en 5 mei. Tijdens dit event staat het Tropenmuseum stil bij de betekenis van vrijheid in deze tijd waar landsgrenzen vervagen, machtsverhoudingen verschuiven en culturen vermengen. Welke vormen kent de universele strijd voor vrijheid?

Tijdens het vrijheidsontbijt gaan publiek en genodigde sprekers met elkaar in gesprek over vrijheid. Hakam Shaar vertelt over zijn visie op de wederopbouw en toekomst van Aleppo en de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun draagt voor uit eigen werk. Lina Issa verbindt op artistieke wijze deze bijzondere maaltijd.

08.00 - 10.00 uur | Tickets: € 20,- (inclusief museumentree) | Reserveer
Grand Café De Tropen (ingang Oosterparkzijde) | 18+ | 100 couverts | Halal & vegetarisch | Voertaal: Engels

Tropenmuseum Junior

Let op: alleen op uitnodiging

Vrijheidsmaaltijd in ZieZo Marokko

Op 5 mei vieren buurtbewoners en buurtwerkers de vrijheid met een couscousmaaltijd in de ZieZo Marokko tentoonstelling in Tropenmuseum Junior. Samen met buurtkinderen die deelnamen aan “Oorlog in mijn Buurt” organiseren wij een vrijheidsbrunch met persoonlijke verhalen, couscous en Andalusische muziek.

11.00-13.30 uur | Besloten/Uitsluitend op uitnodiging

ZieZo Marokko Familiereis

In Tropenmuseum Junior staat een vliegtuig voor je klaar. Stap in, riemen vast, op naar… Marokko! Onderweg ontmoet je Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten je meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders. Ze geven tips bij wie je langs moet gaan, wat je kan zien, proeven en doen. Volg hun spoor door de medina - een doolhof van straatjes - en maak een busreis dwars door Marokko. Ga aan de slag met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen. Overal is wat te doen. Reis mee en laat je verrassen!

14.30, 15.00 en 15.30 uur (alle leeftijden) | Besloten/Uitsluitend op uitnodiging

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Op 35 locaties verspreid door de stad vertellen ooggetuigen en nazaten persoonlijke verhalen over het joodse leven of over verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het publiek luistert en praat mee tijdens deze intieme herdenkingsbijeenkomsten in huiskamers, cafe's of andere historische locaties. In het Tropenmuseum wordt verteld over verzet. Meer: www.huizenvanverzet.nl

Indisch en Indonesisch verzet in het Tropenmuseum
Kinderen van voormalige Indonesische verzetsstrijders Ernst Jansz en Winka Djojoadhiningrat vertellen over hulp aan joodse kinderen, speciale wayang-voorstellingen in het voormalig Koloniale Instituut en andere verzetsactiviteiten. Met de presentatie Echte Helden.

12.00-13.00 uur | Reserveren niet mogelijk | Beperkt aantal plaatsen (75 kaarten) | Gratis entree voor deelnemers | Vanaf 12 jaar

Over verzet door Sutan Sjahrir: rechtsorde en dubbele moraal
Sutan Sjahrir verzette zich tegen de Nederlands koloniale macht in de periode dat in Nederland Johan Huizinga's beroemde boek In de Schaduwen van Morgen uitkomt. Daarin trekt Huizinga van leer tegen 'moreel verval' in het vooroorlogse Duitsland en de 'ongelijkwaardige rechtspositie voor verschillende bevolkingsgroepen.' Maar hoe zat dat in Nederland-Indie? Een programma over dubbele moraal en het vasthouden aan een moreel ijkpunt in tijden van verzet. O.l.v. historica Anne-Lot Hoek, met kinderen van Indonesische verzetshelden.

14.00-15.00 uur | Reserveren niet mogelijk | Beperkt aantal plaatsen (75 kaarten) | Gratis entree voor deelnemers | Vanaf 12 jaar

Vrijdag 5 Mei 2017