Mocro? - Coolness & Nederlands Burgerschap

6 april 2017

Met het event Mocro? zoomen we dieper in op hoe een nieuwe generatie rappers, kunstenaars, activisten en tastemakers de Marokkaanse, Islamitisch-Nederlandse identiteit vormgeven en uitdragen. Het concept van ‘mocro’ heeft langzaam maar zeker een reputatie gekregen in mainstream media en straatcultuur. Het brengt een combinatie van coolness, culturele identiteit en creativiteit samen en representeert een steeds groter wordende invloed van een nieuwe generatie Marokkaanse Nederlanders maar in hoeverre draagt het bij aan enige vorm van agency van een nieuwe generatie?

Samen met artiesten, activisten en smaakmakers onderzoeken we tijdens Mocro? de invloed van Marokkaanse identiteit op populaire cultuur in Nederland. Hoe vertegenwoordigt ‘mocro’ een complex concept van Nederlands burgerschap?

Visuele columns (talk + video door Punablog):
- SJAAK - rapper uit Amsterdam-Oost;
- Souf Kinani - managing editor bij Noisey;
- Ome Omar - rapper, schrijver én leraar Nederlands;
- Khadija Al Mourabit - filosofe en feminist uit Amsterdam-Noord.
Moderator: Saul van Stapele

Meer namen volgen binnenkort.

6 april 2016
Tickets €8
Gratis toegang met Museumjaarkaart

Facebook event

Op de hoogte blijven van Mocro? ? Attend het facebook event

Dit programma maakt deel uit van de serie Wie zijn Wij

Wat betekent het om Nederlander te zijn en wie bepaalt dat? Sinds 11 september 2001 is de discussie over wie wij zijn, multiculturaliteit en de toekomst van Nederland in een globaliserende wereld urgenter geworden en gepolariseerd. Ook culturele instellingen en musea proberen in te spelen op deze ontwikkelingen maar in hoeverre hebben zij invloed op de huidige beeldvorming en discoursen  in de samenleving? Er waait een hernieuwde wind door het land die aanspoort het migratie verleden via een kritische, dekoloniale en intersectionele lens te integreren in ons nationale verleden en bespreekbaar te maken. In deze discussie staat de vraag wie zijn wij centraal. Door de deuren te openen voor nieuwe publieken, makers en perspectieven herziet het museum haar eigen koloniale geschiedenis, collectie en toekomst.

Meer info.

Mocro? wordt georganiseerd door het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. Campagnebeelden door Sharon Jane Dompig.

Donderdag 6 april 2017