Symposium: Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest

29 juni 2017

Over Surinaamse geschiedenissen van inheems verzet, fotografie en emancipatie

Protestmars Surinaamse Inheemsen 1976 © Cary Markerink

Op donderdag 29 juni organiseert het Research Center for Material Culture samen met kunstenaar en onderzoeker Sara Blokland het mini-symposium: Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest, een middag over inheems verzet, fotografie en emancipatie.

Protestmars 1976

Op 28 december 1976 begonnen zo’n 50 mannen en vrouwen in alle vroegte aan een protestmars van 150 kilometer vanuit de binnenlanden van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. Grondrechten zijn mensenrechten was de leus. De jonge Nederlandse fotografie student Cary Markerink liep mee en legde de mars van 4 dagen vast op camera. Hij maakte 274 beelden van deze tot nu toe vrijwel onbekende mars van verzet tegen het niet erkennen van de rechten van de eerste bewoners van Suriname. Blokland kwam in contact met fotograaf Cary Markerink toen zij in haar onderzoek op een folder stuitte van de Surinaamse  inheemse organisatie KANO waarin een aantal foto’s van Markerink  waren  opgenomen. In het mini-symposium Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest, staat deze unieke fotoserie en zij die meeliepen centraal. Samen met kunstenaars, schrijvers en (ervarings)deskundigen gaan we in gesprek over de rechten van de inheemse bevolking van Suriname en de betekenis van het inheems verzet toen en nu.

Programma

Sprekers tijdens het symposium zijn: Sara Blokland , Ellen-Rose Kambel en Victor Bottenbley.
Speciale gasten: o.a. fotograaf Cary Markerink, Olivia Williams en Wonny Bergeike.

Tijdens het symposium wordt de film Srefidensi van Sara Blokland en Jaya Pelupessy vertoond, waarin het fotomateriaal en de interviews die Blokland de afgelopen jaren verzamelde en onderzocht – o.a. over de protestmars - op een poëtische manier worden samengebracht.

Tentoonstelling

Aan de basis van deze middag ligt het  foto-onderzoeksproject Srefidensi -wat in het Sranang ‘onafhankelijkheid’ betekent- van Sara Blokland. Een onderzoek naar de zichtbaarheid in met name de fotografie van de geschiedenis van protest en emancipatie voorafgaand aan de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Het visuele beeld van Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal. Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Srefidensi: Een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie, van 24 juni t/m 2 juli te zien in het Tropenmuseum.

Praktische info

Datum: 29 juni 2017
Tijd: 14:00 - 16:30
Locatie: Studio Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
Aanmelding verplicht, via deze link.

Srefidensi en het (on)zichtbaar inheems protest is onderdeel van de 4-delige mini-symposium tour: Srefidensi-foto. De tour vindt plaats in Amsterdam en Utrecht verspreid over 4 data in de maand juni en maakt onderdeel uit van onderzoeksproject Srefidensi van Sara Blokland  welke zij samen met FOTODOK initieerde.

Donderdag 29 Juni 2017