Tropenmuseum & Fashion

Een nieuwe modegeschiedenis schrijven

Als er één gebied is in cultuur dat wereldburgerschap uitdrukt en wereldwijd gedeeld wordt, is het kleding, en in het verlengde daarvan: mode. Identiteit, interculturaliteit, de dynamiek van de vorming van cultuur: al deze aspecten vinden hun weerslag in mode. 
 
Fashion is hot. Ook in de museale wereld. Talrijke exposities tonen modehistorische ontwikkelingen, invloedrijke modehuizen en ontwerpers, veelal uit het westerse modesysteem. Factoren als handel, migratie, globalisering en dekolonisatie komen daarin echter beperkt aan bod. Ook is er nog weinig aandacht voor de rol van mode als middel om individuele en collectieve identiteit uit te drukken. Op welke manier gebruiken mensen mode om een sociale, politieke of religieuze boodschap te communiceren? Waar voorheen kleding in volkenkundige collecties alleen binnen deze contexten werd geplaatst, wordt er nu met een modebril opnieuw naar die collecties gekeken. Want wie zegt dat die traditionele boubou, batik of kimono niet modieus is? 
 
Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (Nationaal Museum van Wereldculturen) wil met deze vernieuwende, mondiale blik een bijdrage te leveren aan het herdefiniëren van de nauwe, veelal westerse kijk op mode. Onze eigen collectie vormt daarbij het vertrekpunt van waaruit we een nieuwe modegeschiedenis schrijven. Een geschiedenis waarin mode gezien wordt als een wereldwijd fenomeen. Een geschiedenis over mensen. 

"De Tropenmuseum-editie van Fashion Fest stimuleert meer diversiteit in de modewereld" - Chris Geurtsen, fashionweek.nl

Omvangrijke modecollectie

Onze collectie telt tienduizenden kledingstukken en accessoires die stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Sinds 2016 is een groot deel daarvan te zien op het online platform Modemuze.nl, dat collecties en verhalen van een selectie van musea aan elkaar verbindt als inspiratiebron voor een breed publiek. Temidden van de mode- en kostuumcollecties van twaalf Nederlandse musea, toont het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde maar liefst een kleine 20.000 voorwerpen.
 
Modemuze organiseert samen met onder andere het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum en een 9-tal andere musea de tentoonstelling ModeMuze @ OBA. Vanaf 16 maart tot en met 2 juli kun je als fashion liefhebber in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam terecht om geinspireerd te raken, te genieten en zelf aan de slag te gaan met mode.
 
In de tentoonstelling in de OBA is één van onze fashion objecten te zien, namelijk het broekpak van Hanae Mori. Zie afbeelding. Juist dit broekpak is illustratief voor welke rol mode in ons musea speelt. Hanae Mori was namelijk de eerste niet-westerse modeontwerper die internationaal doorbrak. Het mondiale karakter van haar werk vloeit voort uit het samenbrengen van Europese coupure- en naaitechnieken met Japanse motieven en materialen. Zij slaat zo een brug tussen verschillende culturele tradities, wat haar werk uitermate geschikt maakt voor de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde).
 
Hanae Mori, 1965 - 1970,Broekpak met kersenbloesemprint
 
Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en het bijbehorende evenementen programma in de OBA.

Africa Fashion Now

Vanaf oktober 2017 is de tentoonstelling Africa Fashion Now te zien in het Tropenmuseum. Mode is booming in Afrika. In verschillende steden bestaan bloeiende modescenes. Van couture tot streetstyle en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en mode-experts tonen er hun persoonlijke smaak en achtergrond mee. Met behulp van mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films word je ondergedompeld in een visueel spektakel. Africa Fashion Now toont de rijke diversiteit aan mode in vier Afrikaanse steden - vol creativiteit, inspiratie en ondernemerszin. Een werelddeel met vooruitstrevende trends die de wereld verovert en een ieder zal inspireren.

Fashion Fest Tropenmuseum edition

Op zaterdag 10 december vond de grande finale van de modewedstrijd ‘fashion fest Tropenmuseum edition’ plaats. Deze modewedstrijd is een co-creatie tussen MAFB en het Tropenmuseum. Samen presenteerden zij de mode-talenten van de toekomst waarbij de focus ligt op mode van toen en nu. Met behulp van de diverse collectie van het Tropenmuseum lieten 62 ambitieuze talenten zich inspireren tot vernieuwende creaties op het gebied van ontwerp, haarstyling, make-up en modellenwerk. Middenin de Lichthal van het museum lieten de deelnemers met een modeshow zien wat ze de afgelopen tijd hebben geleerd en gemaakt.

Diversiteit
In de wedstrijd staat diversiteit centraal, zowel in de samenstelling van teams, als in de aanwezige disciplines, van visagie, tot mode-ontwerpers, tot aan hairstyling. Niet alleen zijn de deelnemers afkomstig uit verschillende disciplines, ook diversiteit op het gebied van etniciteit en lichaamsvormen wordt gestimuleerd. In aanloop naar de grande finale blogden MAFB en het Tropenmuseum over fashion fest, culturele inspiraties van verschillende mensen en de dingen die hen inspireren.


Wil je op de hoogte blijven van al onze (fashion) events? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief