Monumenten voor de toekomst I

1 november 2013 tot en met 5 januari 2014, Galerie

Hedendaagse kunst Patricia Kaersenhout en Jimini Hignett voor de tentoonstelling Zwart & Wit

Wat betekent zwart zijn in het Nederland van vandaag en wat heeft wit daarmee te maken? Op welke manieren leeft de slavernijgeschiedenis voort? Waar heeft 150 jaar samenleven ons gebracht?

In de reeks Monumenten voor de toekomst reageren drie kunstenaars met nieuw werk op deze vragen. Ieder van hen nodigde daarbij een partner uit. Het resultaat is te zien in drie tentoonstellingen, waarin wordt teruggegrepen op de geschiedenis om een positie te bepalen in de wereld van nu.

Patricia Kaersenhout & Jimini Hignett

1 november 2013 tot en met 5 januari 2014

Patricia Kaersenhout en Jimini Hignett leggen een verband tussen het slavernijverleden en vrouwenhandel als moderne vorm van slavernij.

Jimini Hignett maakte een indringende video-installatie in samenwerking met vrouwen die aan gedwongen prostitutie in Nederland zijn ontsnapt. Zij gaf het werk de titel Mulier Sacer, wat zoiets betekent als 'de verworpen vrouw': iemand die binnen de maatschappij zo van elk recht is verstoten dat het onrecht dat haar wordt aangedaan niet eens als misdaad wordt erkend.

Tentoonstelling Zwart & Wit

Monumenten voor de toekomst is een onderdeel van de tentoonstelling Zwart & Wit. Het Tropenmuseum organiseert deze tentoonstelling 150 jaar na de afschaffing van de slavernij. Persoonlijke verhalen, foto's, films en beeldende kunst laten zien hoe 'zwart' en 'wit' sindsdien in Nederland met elkaar leven. Aan de hand van prikkelende vragen nodigen u uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met uzelf.
 
Volgende kunstenaars in de reeks Monumenten voor de toekomst:

16 januari t/m 2 maart 2014: Charl Landvreugd & Edgar Cairo
13 maart t/m 5 mei 2014: Iris Kensmil & Willem de Rooij

Foto: Gert-Jan van Rooij