Musea over mensen populairder dan ooit

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde trokken in 2016 gezamenlijk meer bezoekers dan ooit. Samen verwelkomen de musea dit jaar 419.000 bezoekers: een stijging van ruim 7% ten opzichte van het jaar ervoor. “We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat: sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen”, aldus directeur Stijn Schoonderwoerd. De tentoonstellingen THE SIXTIES (Tropenmuseum) en DE BOEDDHA (Museum Volkenkunde & Tropenmuseum) bleken dit jaar ware publiekstrekkers. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD, die tot 26 maart 2017 te zien is in het Afrika Museum, werd onlangs door het NRC Handelsblad bekroond met vier sterren.
 
Topjaar voor musea van wereldculturen
Het Tropenmuseum in Amsterdam, Afrika Museum nabij Nijmegen en Museum Volkenkunde in Leiden zijn sinds 2014 gefuseerd. Het Tropenmuseum wist 212.000 bezoekers te trekken, het hoogste aantal in 24 jaar. Het Afrika Museum ontving 62.000 bezoekers en Museum Volkenkunde 145.000. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “We zien dat onze vernieuwde positionering veel mensen aanspreekt. Onze collectie, tentoonstellingen en evenementen dragen uit dat we ondanks de verschillen hetzelfde zijn: mens. Daarnaast bereiken we met onze reizende tentoonstellingen een steeds groter en breder publiek. We hopen in 2017 wederom meer mensen te inspireren tot wereldburgerschap en een open blik op de wereld.”
 
2016 in cijfers
 
Wist je dat in 2016: 
 
• … de museumshops gezamenlijk 3926 Boeddhabeelden verkochten? 
• … het vliegtuig in de doe-tentoonstelling ZIEZO MAROKKO (Tropenmuseum Junior) maar liefst 1296 keer vertrok? 
• … er 1500 mountainbikers door het buitenmuseum van het Afrika Museum reden tijdens ‘Groesbeeks Gruwelijkste’? 
• ... in Museum Volkenkunde één vervalste Mixteekse schedel werd ontdekt en één kussengevecht werd gehouden? 
• … er 3124 afbeeldingen van de museale collectie aan Wikimedia Commons werden geschonken, wat resulteerde in 150 miljoen pageviews op Wikipedia? 
• … zowel polonaise als hiphop in de musea aan bod kwamen?

Noot voor redactie

 

Neem voor meer informatie of beeldaanvragen contact op met Mick Groeneveld, PR & Marketing Specialist.

 

Persfoto's: 

Opening Boeddha Tropenmuseum

Downloaden JPEG (3.63 MB)

Opening Wereld Vol Veren Museum Volkenkunde

Downloaden JPEG (4.45 MB)

Opening Carnaval Wereldwijd Afrika Museum

Downloaden JPEG (2.57 MB)