Internationale keuken van Yvette van Boven in Tropenmuseum

Yvette van Boven opent in het Tropenmuseum haar eigen mini museum met bijzondere collectie objecten uit wereldwijde eetculturen

Vanaf vrijdag 3 november is het MUSEUM VAN Yvette te zien in het Tropenmuseum. In het depot van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, waar ruim 375.000 objecten worden beheerd, ging Tv-kok Yvette van Boven op zoek naar objecten uit eetculturen uit de hele wereld. Yvette sluit hiermee een rondreis door het land af, waarbij Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink allen een eigen mini museum samenstelden met objecten uit de enorme collectie van de musea. De musea willen hiermee een inkijk geven in de enorme collectie en nog meer van de collectie openbaar maken.

MUSEUM VAN Yvette
Tot en met het einde van het jaar heeft het mini museum van Yvette een plekje in het Tropenmuseum. In het MUSEUM VAN Yvette vind je bijzondere objecten van verschillende eetculturen uit de hele wereld. Potten, pannen, bewaarmethodes en kookgerei komen in verschillende vormen voorbij; een thermosfles gemaakt van een kamelenhals, een theepot gemaakt van kokosnoot, een lepel van de hoorn van een waterbuffel of een bijzondere oven uit Papoea Nieuw-Guinea. Overal ter wereld zijn dingen bedacht en gemaakt om te gebruiken voor het bereiden of opdienen van een maaltijd, om mee te eten of spullen in te bewaren.
Bekijk hier het bezoek van Yvette aan het depot.

MUSEUM VAN
In het depot van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (samen Nationaal Museum van Wereldculturen) worden maar liefst 375.000 objecten met grote zorgvuldigheid beheerd. Om meer van deze verborgen schatten te kunnen delen met het publiek werden er tussen juni en oktober op 4 stations door het land wachtruimtes omgebouwd tot mini museum. Voor de musea was het een uitdaging om de collectie op deze bijzondere manier buiten de museummuren en in de publieke ruimte te kunnen laten zien. De rondreis begon in Leiden en eindigt met het MUSEUM  VAN Yvette in eigen huis, in het Tropenmuseum. In samenwerking met de BankGiro Loterij, ProRail en NS is het mogelijk om een gedeelte van de collectie op deze unieke wijze niet alleen openbaar te maken maar zelfs naar het publiek toe te brengen.
Bekijk hier de trailer van het project.

NOOT VOOR REDACTIE

Wilt u aanwezig zijn bij de opening van het MUSEUM VAN Yvette of meer informatie? Neem dan contact op met:
Karin Flierman

Persfoto's:

Yvette van Boven in depot

Foto: Sacha de Boer

Downloaden JPEG (0.60 MB)