Tropenmuseum organiseert kijkdag voor verweesde fotoalbums

In het kader van de zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van de verweesde Indische fotoalbums organiseert het Tropenmuseum op zaterdag 21 september 2013 van 10.00 tot 17.00 uur een kijkdag in het museum. Tijdens deze speciale Foto zoekt familie kijkdag kunnen 100 geprinte replica’s van de albums – gesponsord door Albelli Fotoboeken – ingekeken worden. Hiermee hoopt het museum dat personen of plaatsen in de albums herkent worden, of dat zelfs albums terug gegeven kunnen worden hun rechtmatige eigenaren. De kijkdag vindt plaats in het kader van de Fotoweek.

Project Foto zoekt familie

Foto zoekt familie, de digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 overgebleven verweesde fotoalbums – in het bezit van het Tropenmuseum – is begin april 2013 van start gegaan. Alle albums zijn volledig door te bladeren via www.fotozoektfamilie.nl, een initiatief van het Tropenmuseum en de KIT Bibliotheek, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Veertien verweesde familiealbums uit voormalig Nederlands-Indië zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren of hun nabestaanden. Dit heeft kunnen plaatsvinden dankzij actieve betrokkenheid van bezoekers aan de website www.fotozoektfamilie.nl. Via deze website kan iedereen meehelpen om de albums bij de rechtmatige eigenaren terug te bezorgen. We vragen bezoekers om tags te plaatsen bij de foto’s, wanneer er bijvoorbeeld plaatsen of personen worden herkend. Inmiddels zijn er al ruim 5900 tags geplaatst, dagelijks komen er nieuwe bij.

Vele partners

Vele organisaties hebben zich actief verbonden aan het project. Zonder hen zouden we geen successen kunnen boeken. Onder meer Java Post, Hoezoindo, Indisch 3.0, ISGeschiedenis en Stichting Pelita zorgen voor ruchtbaarheid. En ook twee commerciële bedrijven dragen een steentje bij. Albelli Fotoboeken steunde het project door mooi geprinte replica’s van 100 albums te maken. Go-Tan, producent van Aziatische levensmiddelen en exotische snacks, distribueerde tienduizenden zakken emping, emping blado en gendar manis naar de supermarkten met maar liefst dertig verschillende stickers met familiefoto’s en de vraag 'Is dit uw oma?'

Waar komen de albums vandaan?

De albums bleven achter in Indonesië toen Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid tussen 1945 en 1949. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden ruim duizend afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums later terug, maar van ruim 300 van de rechtmatige eigenaren ontbreekt nog elk spoor. Foto zoekt familie, de digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 overgebleven verweesde fotoalbums – in het bezit van het Tropenmuseum - is begin april van start gegaan. Alle albums zijn volledig door te bladeren via www.fotozoektfamilie.nl, een initiatief van het Tropenmuseum en KIT Information & Library Services, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Tropenmuseum, Wilhelmien Hoekstra, (020) 568 8422, of per e-mail: w.hoekstra@kit.nl. Voor meer informatie zie www.fotozoektfamilie.nl.

Persfoto's

Portret van een Indo-Europees gezin
Datering: 1925-1942
Foto: Yayoi