Zwart & Wit

1 november 2013 tot en met 15 juni 2014 in de Lichthal

Wie is wit en wie is zwart? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat heeft het slavernijverleden daar mee te maken? 150 jaar na de afschaffing van de slavernij confronteert het Tropenmuseum zijn bezoekers met deze en andere vragen in de tentoonstelling Zwart & Wit.

Persoonlijke verhalen, foto’s, video’s, hedendaagse kunst en historische documenten geven een beeld van de manier waarop zwart en wit in Nederland met elkaar leven en naar elkaar kijken. In de tentoonstelling, tijdens evenementen en online kunnen bezoekers hun mening geven over wat het slavernijverleden voor hun eigen identiteit en levensloop betekend heeft.


Zwit & WartZwart & Wit evenementen

Bijna wekelijks is er een evenement in het kader van de tentoonstelling Zwart & Wit. Zo zal er een modeshow te zien zijn, komt er een evenement over straattaal en zal de afsluiting van het Beeld voor Beeld festival in het Tropenmuseum plaats vinden. Verder bestaat het programma uit prikkelende debatten, veel jazz- en bluesmuziek en verschillende film- en documentaire vertoningen. Bekijk de evenementen van Zwart & Wit


Geef uw mening via de Zwart & Wit Babbelbox

Wat betekent ons (gedeelde) verleden voor hoe we met elkaar omgaan en naar elkaar kijken? In de speciale Zwart & Wit Babbelbox in de tentoonstelling krijgt u de ruimte om uw mening te geven over stellingen zoals: "Het woord neger is beledigend"; "Hou nou eens op over slavernij". U kunt hier ook een selectie van de gefilmde reacties terugkijken.


Fotowedstrijd Picture This!

Het Tropenmuseum vindt het belangrijk om ook na dit herdenkingsjaar de slavernijgeschiedenis onder de aandacht te blijven brengen. Met Picture This! wil het Tropenmuseum jongeren bewust om zich heen laten kijken. Door middel van een zelfgemaakte foto geven scholieren antwoord op de vraag: Wat vind je in jouw omgeving terug van ons slavernijverleden? Meer over Picture This! 2014


De tentoonstelling Zwart & Wit is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het kfHein fonds, de Janivo Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Tropenmuseum wordt structureel gesteund door de leden van de BankGiro Loterij.