Tropenmuseum koopt Indiaas topstuk

Het Tropenmuseum koopt – met steun van de BankGiro Loterij – op 14 maart tijdens de opening van TEFAF Maastricht een uniek Indiaas topstuk. Het bronzen beeld van de godheid Aiyanar zal tijdens TEFAF van 15 tot en met 24 maart te zien zijn voor bezoekers. Het beeld is in sublieme conditie, meet 38 centimeter hoog en is gemaakt in de 14e of 15e eeuw.

De hindoegod Aiyanar zit op een lotustroon in een yogahouding, de haren staan wijd uit en hij draagt een hoofdtooi met sieraden. Hij heeft zijn linkerbeen opgetrokken, met zijn linkervoet rust hij op de troon. Om het been loopt een yogaband die hem helpt om de houding vast te houden. Aiyanar houdt zijn rechterhand rechtop alsof daar een voorwerp in gehouden zou kunnen worden.

De cultus van de godheid Aiyanar is kenmerkend voor het Zuid-Indiase platteland,vooral in de deelstaat Tamil Nadu. Van de god zijn slechts enkele bronzen tempelbeelden bekend. De meeste Aiyanar priesters horen van oudsher tot de pottenbakkers kaste. Om hem te vereren, worden vooral terracotta paarden gemaakt en aan hem geschonken. Het Tropenmuseum is al in het bezit van een twintigtal paarden die te zien zijn in de vaste tentoonstelling ‘Rondom India’. Het is een prachtige aanvulling om nu ook een klassiek bronzen tempelbeeld van Aiyanar aan het publiek te kunnen tonen. Het museum zal het publiek op verschillende manieren – bijvoorbeeld in de audiotour – één van de vele verhalen en mythes over de god vertellen. Zodra het beeld onderdak heeft gevonden in het museum, zal het eerst worden getoond in de aanwinstenvitrine, waarna het onderdeel uit gaat maken van de vaste opstelling.

Aiyanar

Aiyanar is een zoon van de mannelijke goden Shiva en Vishnu, de laatste in zijn tijdelijke vrouwelijke gedaante als de bloedstollend mooie Mohini. In de tentoonstelling ‘Rondom India’ zijn beelden te zien van een staande, stenen Vishnu – uit dezelfde tijd als de nieuwe aanwinst - en een dansende Shiva. Het beeld wordt gekocht van Marcel Nies, Oriental Art. De aankoop kan worden gedaan volgens de daarvoor geldende normen van de Unesco. Zo moet een object bijvoorbeeld vóór 1970 het land van herkomst hebben verlaten.

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum presenteert, onderzoekt en bevordert de kennis van en wisselwerking tussen culturen. Het biedt beleving en ervaring voor een breed en divers publiek, waarbij alle museale middelen worden ingezet: tentoonstellingen, collecties en deskundigheid, publicaties, het historische gebouw, educatieve en andere activiteiten. Het museum van het Koninklijk Instituut voor de Tropen is internationaal actief in het kader van cultuur en ontwikkeling. Het Tropenmuseum wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Dinsdag t/m zondag en feestdagen: 10.00 - 17.00 uur.
Tijdens feestdagen en schoolvakanties - behalve de zomervakantie - is het museum ook op maandag open: 10.00 - 17.00 uur.
Het Tropenmuseum is gesloten op 1 januari, 30 april en 25 december. Op 24 en 31 december is het museum open tot 15.00 uur.

Tropenmuseum
Linnaeusstraat 2
info@tropenmuseum.nl
www.tropenmuseum.nl

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Tropenmuseum, Nanja Ruiter, tel. 020 - 568 8418 of per e-mail: n.ruiter@kit.nl.

Persfoto's