Nieuwe fase van succesvol project ‘Foto zoekt familie’ van Tropenmuseum van start

Onder de noemer Foto zoekt familie zijn het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, een zoektocht gestart naar de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums. Deze familiealbums uit voormalig Nederlands-Indië behoren nu nog tot de collectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, maar vinden door dit project hopelijk hun weg naar huis. Na een succesvolle crowdfunding campagne die € 13.150,- heeft opgeleverd, gaat de zoektocht nu echt van start. De eerste albums zijn inmiddels geheel digitaal te bekijken opwww.fotozoektfamilie.nl. De komende maanden worden er wekelijks nieuwe albums bijgeplaatst, en vanaf 1 april zijn alle 335 albums ook te bekijken via een speciale website en app.

Foto zoekt familie belooft een groot succes te worden: nog vóór de echte start van het project zijn al twee albums overgedragen aan de bijbehorende families. De publiciteit rondom de crowdfunding campagne zorgde ervoor dat in Zuid-Afrika familieleden hun verwanten herkenden en contact opnamen met het museum. En intensief speurwerk van onze partner Javapost.nl leverde een tweede match op. Nu de crowdfunding campagne succesvol afgesloten is en alle albums daadwerkelijk online gezet worden, hoopt het Tropenmuseum nog veel meer foto’s en families te kunnen herenigen.

De 335 albums bleven achter in Indonesië toen duizenden Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid tussen 1945 en 1949. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden ruim duizend afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums later terug, maar van 333 van de rechtmatige eigenaren ontbreekt nog elk spoor.

Foto zoekt familie kan alleen slagen met hulp van partners. Organisaties als Java Post, Hoezoindo, Indisch 3.0, ISGeschiedenis en Stichting Pelita zorgen voor ruchtbaarheid onder de (nabestaanden) van Indische Nederlanders. En ook Go-Tan, producent van Aziatische levensmiddelen en exotische snacks, draagt een steentje bij: op 80.000 zakken kroepoek verschijnen de komende maanden stickers van familiefoto’s met de vraag ´Is dit uw oma?'

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Tropenmuseum, Nanja Ruiter, tel. (020) 568 8418, of per e-mail: n.ruiter@kit.nl.

Persfoto's