Voorbereidingsles Daar zit muziek in!


Voordat je met jouw leerlingen een bezoek brengt aan het museum, kun je het educatieve programma Daar zit muziek in! alvast op school voorbereiden. De voorbereidingsopdracht laat de leerlingen kennismaken met verschillende soorten muziekinstrumenten: blaas-, snaar-, slag-, en percussie-instrumenten. In de voorbereidingsles van Daar zit muziek in! bekijken de leerlingen een aantal filmpjes uit de beeldbank van Schooltv die aansluiten bij het programma. Bespreek de filmpjes met jouw leerlingen

Reserveer nu via ons online reserveringsformulier

Muziekinstrumenten

Luister naar het geluid van verschillende muziekinstrumenten zoals:

Tip: boek zo vroeg mogelijk, we zitten vaak vol.

Het beste is ten minste een maand van tevoren te boeken.


Filmpjes

Film verschillende soorten instrumentenVerschillende soorten muziekinstrumenten

Wat is een snaarinstrument, een blaasinstrument, een slaginstrument en een toetsinstrument?
Bron: Schooltv


Instrumentenfilm: SteeldrumSteeldrum: melodisch slaginstrument

De steeldrum was oorspronkelijk een leeg olievat en werd gebruikt als goedkoop percussie-instrument. Later werden deze steelpans ontwikkeld tot speciaal bewerkte vaten. Door een systeem van uitgeklopte holtes kan er een hele reeks verschillende tonen en klanken uit een steeldrum gehaald worden.
Bron: Schooltv


Instrumentenfilm: trompetTrompet: een koperen blaasinstrument

De trompet wordt gebruikt in vele soorten muziek: van Zuid-Amerikaans tot klassiek, en van fanfare- tot pop- en jazzmuziek. Het kenmerkende heldere, doordringende geluid van de trompet ontstaat door met de adem de lippen te laten trillen.
Bron: Schooltv


Instrumentenfilm: bongo's en conga'sBongo's en conga's: slaginstrumenten met vel

Bongo's en conga's worden bespeeld door met de handen op het strak gespannen vel te slaan. Bij deze percussie-instrumenten wordt het geluid dus voortgebracht door de trilling van een gespannen vel boven een klankkast (trom). Oorspronkelijk komen ze uit Afrika, maar je hoort ze vaak in Latijns-Amerikaanse muziek.
Bron: Schooltv


Instrumentenfilm: marimbaMarimba: een melodisch slaginstrument

De marimba bestaat uit gestemde houten klankstaven ('toetsen') die tot klinken worden gebracht door er met een stok op te slaan. Onder iedere klankstaaf hangt een buis, waarvan de lengte overeenkomt met de toonhoogte van die toets. Deze buis (resonator) versterkt de toon.
Bron: Schooltv


Instrumentenfilm: vioolViool: een snaarinstrument

De viool behoort tot de familie van gestreken snaarinstrumenten, net als de altviool, de cello en de contrabas. De viool is een instrument met vier snaren, die met een strijkstok, of met de vingers, in trilling gebracht worden.
Bron: Schooltv