Indonesië

Een koloniaal verleden: Nederlands-Indië, Oost-Indië, Indië en de Oost zijn namen voor Indonesië in de tijd van de Nederlandse overheersing. Kijk in deze tentoonstelling terug naar de geschiedenis van driehonderdvijftig jaar Nederlanders in Indonesië.

In 1596 voer het eerste schip vanuit Nederland naar Oost-Indië. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) stichtte en veroverde in de zeventiende eeuw handelsplaatsen aan de kusten van de Indonesische eilanden. Zo wilden zij geld verdienen in de specerijenhandel.

TIP: Driehonderd jaar lang lieten Nederlanders zich in Indonesië afbeelden. Kijk naar de schilderijen en foto's. Ziet u het tenue van de Nederlandse mannen en vrouwen met de tijd veranderen?

Koloniale levensverhalen

Zeven levensechte poppen in het midden van de tentoonstelling verbeelden mensen die echt hebben bestaan of romankarakters. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal: de hoge koloniale bestuursambtenaar, de kunstenaar, de KNIL-soldaat, de ‘inlandse’ ambtenaar, de huisvrouw, de zendelinge en de plantagehouder.

Bekijk ook de andere onderdelen Onderwijs in Indië, Kunst in Indië, Thuis in Indië, Ondernemen in Indië, en Ontdekken en tentoonstellen.

Meer informatie over de collectie van de tentoonstelling Nederlands-Indië