Forten in Indonesië

11 oktober 2013 tot en met 10 november 2013 in de Groepsruimte

Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: honderden forten die tussen de 16de en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. Wat waren precies de functies van deze forten en waarom zijn ze gebouwd op de plekken waar ze staan?

Het Tropenmuseum brengt de betekenis van deze vele forten in beeld. Bekijk foto's van de Indonesische fotografen Haryanto en Ferry Latief (o.a. bekend van National Geographic) naast kaarten, schaalmodellen en video's uit Indonesië. Ook bevat de tentoonstelling historische prenten en tekeningen uit de Tropenmuseum-collectie.

Onderzoek naar forten in Indonesië

Over de forten in Indonesië, gebouwd door Indonesiërs, Spanjaarden, Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Japanners was tot voor kort weinig bekend. Een driejarig inventarisatieproject bracht in totaal 442 forten in kaart en leidde tot de erkenning van de forten als cultureel erfgoed. Deze tentoonstelling en de bijbehorende publicatie toont de functies en redenen achter de bouw van deze forten.

Samenwerking en publicatie

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Ministerie van Educatie en Cultuur van Indonesië. Deze samenwerking is tot stand gebracht door de Indonesische ambassade. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamige publicatie.