Monumenten voor de toekomst III

14 maart tot en met 4 mei 2014 in de Galerie

Wat betekent zwart zijn in het Nederland van vandaag en wat heeft wit daarmee te maken? Op welke manieren leeft de slavernijgeschiedenis voort? Waar heeft 150 jaar samenleven ons gebracht?

In de reeks Monumenten voor de toekomst reageren drie kunstenaars met nieuw werk op deze vragen. Ieder van hen nodigde daarbij een partner uit. Het resultaat is te zien in drie tentoonstellingen, waarin wordt teruggegrepen op de geschiedenis om een positie te bepalen in de wereld van nu.

De laatste kunstenaars in de reeks waren Iris Kensmil & Willem de Rooij. In welk licht zien we kleur? Dat is de vraag die zij centraal lieten staan in hun gezamenlijke installatie Shifting Colours.
Kensmil toonde vier nieuwe schilderijen, deels geïnspireerd door foto's uit de collectie van het Tropenmuseum. Het zijn historische portretten van migranten in verschillende Nederlandse koloniën, waaronder van Boeroe's – nazaten van Nederlandse boeren die halverwege de 19de eeuw naar Suriname trokken. Daarmee portretteerde Kensmil ook voor het eerst witte mensen. Moeten wij ze zien als Nederlanders? Of als witte Surinamers?

In De Rooij's werk speelt kleur op het eerste gezicht een heel abstracte rol. In het Tropenmuseum toonde De Rooij bestaand en nieuw werk waarin de kleur roze de hoofdrol speelt. Het werk van Kensmil versterkt de associaties die in De Rooij's abstracte werk gewoonlijk onderhuids blijven. Is roze de tegenhanger van zwart, in plaats van de niet-kleur blank? Of roept roze juist hele andere associaties op? Samen stellen de werken van Kensmil en De Rooij de vraag in welk licht we kleur zien.

Tentoonstelling Zwart & Wit

Monumenten voor de toekomst is een onderdeel van de tentoonstelling Zwart & Wit. Het Tropenmuseum organiseert deze tentoonstelling 150 jaar na de afschaffing van de slavernij. Persoonlijke verhalen, foto's, films en beeldende kunst laten zien hoe 'zwart' en 'wit' sindsdien in Nederland met elkaar leven. Aan de hand van prikkelende vragen nodigen u uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met uzelf.

Foto: detaill: Belanda Itam #2