Fotostudio Bagdad

31 januari 2014 tot en met 27 april 2014 in de Parkzaal

Duizenden foto’s heeft Yaseen Al-Obeidy (Bagdad, 1951) in de afgelopen 45 jaar gemaakt. In zijn fotostudio’s in Basra en Bagdad vereeuwigde hij de mensen uit zijn eigen buurt: kinderen, mannen, vrouwen, bruidsparen en baby’s. Aanvankelijk in zwart-wit en analoog, later in kleur, digitaal en sinds 2001 bovendien ingrijpend gephotoshopt.

De ongeveer 100 foto’s vertellen het verhaal van gewone mensen in een uitzonderlijk land. De onrust, oorlogen en aanslagen waaronder zij gebukt gaan komen niet letterlijk in beeld, maar vormen het onzichtbare decor van hun portret. Niet eerder is een tentoonstelling gewijd aan dit type fotografie uit Irak: een presentatie met gewone mensen in de hoofdrol.

Het Tropenmuseum heeft recent een deel van het fotoarchief van Yaseen Al-Obeidy aangekocht. De collectie beslaat de afgelopen 45 jaar, van 1968 tot 2013, en geeft een uniek inzicht in de recente Iraakse fotostudiocultuur. Het museum kwam de foto’s op het spoor door Al-Obeidy’s zoon Zaid, die enkele jaren geleden korte tijd in Nederland verbleef en de hoofdrol speelde in een theatervoorstelling over de fotostudio van zijn vader.

Luister hier naar het interview met Zainab al-Touraihi, afkomstig uit Irak en Mirjam Shatanawi, conservator van Fotostudio Bagdad, bij het radioprogramma Nooit meer slapen van de VPRO.