Dutch Doc Award 2014

23 mei tot en met 6 juli 2014 in de Parkzaal

Dutch Doc Photo toonde in het Tropenmuseum 34 documentaire fotografieprojecten met bijzondere aandacht voor de kanshebbers voor de Dutch Doc Photo Award 2014.

Deze prijs wordt sinds 2010 uitgereikt aan het beste documentaire project op het gebied van fotografie in Nederland van het voorafgaande jaar. Met de 6 nominaties meent de jury een mooie dwarsdoorsnede te hebben geselecteerd van het beste dat er in 2013 is verschenen; van beginnend tot bewezen talent en van multimediale presentatie tot magazine. Bij een bezoek aan de tentoonstelling was er dit jaar ook voor het publiek gelegenheid om te stemmen op hun favoriet.

Elk jaar wordt deze prijs toegekend aan het beste Nederlandse documentaire fotografie project van het voorafgaande jaar. Nieuw dit jaar was de publieksprijs, waarvoor gestemd kon worden in de tentoonstelling.

Winnaar Dutch Doc Award 2014

Rob Hornstra/Arnold van Bruggen: Het Sochi Project

Het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen is het indringende en veelzijdige verslag van een 5 jaar durende zoektocht naar de achterliggende verhalen van een regio die zich opmaakt voor de Olympische Winterspelen 2014. De verslaglegging ervan in 2013 bestaat uit een reizende tentoonstelling, een online documentaire en twee boeken.


Overige genomineerden

Bert Verhoeff: NL

Het boek NL geeft de zoektocht weer van Bert Verhoeff naar wat ons Nederlanders karakteriseert. Hij slaagde erin dit buitengewoon alledaagse onderwerp met een enigszins afstandelijke en professionele blik, soms anekdotisch en soms encyclopedisch, vast te leggen. 

Jan Rosseel: Belgische Herfst

Jan Rosseel studeerde in 2013 met Belgische Herfst af aan de afdeling fotografie van de KABK in Den Haag. In deze intieme documentaire brengt hij de feiten van de bloedige roofoverval van de Bende van Nijvel, waarbij Rosseel zijn vader verloor, opnieuw onder de aandacht. De eindexamententoonstelling met een in eigen beheer gemaakt boek maakt deel uit van het project. 

Anaïs López/Eva Smallegange: Only in Burundi 

In Only in Burundi nemen Anaïs López en Eva Smallegange de lezer mee op hun reis door een verscheurd land waar de sporen van de burgeroorlog nog steeds tastbaar zijn. Hun ontmoetingen met de Burundese bevolking legden zij vast met een sensitieve en kleurrijke beeldtaal. Het boekje verscheen is in eigen beheer uitgegeven. 

Allard de Witte/Joost Bos: FAS-project

Het FAS-project, een samenwerking van Allard de Witte en Joost Bos, bestaat uit een krachtige multimediale presentatie die de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap in beeld brengt. De passie waarmee het duo de belevingswereld van kinderen met een mentale en fysieke beschadiging in beeld brengt, verrast en ontroert.

Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven: Club Donny

Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven positioneren zich met Club Donny als een interdisciplinair platform dat met bijna terloopse fotografie de groeiende belangstelling voor de natuur in de urbane omgeving blootlegt. Het tiende en tevens laatste nummer van het magazine verscheen in 2013. Zie ook: www.dutch-doc.nl en Dutch Doc op Facebook

Copyright Foto's (pdf)