Picture This 2014

Een fotowedstrijd voor middelbare scholieren

Na het succes en de positieve reacties van de eerste editie van Picture This! 2013, organiseert het Tropenmuseum ook in 2014 dit landelijke fotoproject voor scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Top 3 fotowedstrijd

Op 17 april 2014 werden de beste drie foto's bekend gemaakt in het Tropenmuseum. Winnaar van Picture This 2014 is Josette Derksen met haar drieluik! Klik op de onderstaande namen voor de bijbehorende foto en beschrijving.

NAAM SCHOLIER FOTO
Josette Derksen Drieluik (pdf)
Charley Croonen Geschiedenis op de foto (pdf)
Gina en Max Watermerk (pdf)

Fotowedstrijd

Met Picture This! wil het Tropenmuseum jongeren bewust om zich heen laten kijken. Door middel van een zelfgemaakte foto gaven scholieren antwoord op de vraag: Wat vind je in jouw omgeving terug van ons slavernijverleden? Elke klas koos hun drie beste foto’s uit. Picture This! sluit aan bij de vakken geschiedenis, maatschappijleer, aardrijkskunde, levensbeschouwing en CKV, maar ook andere vakdocenten worden uitgenodigd om deel te nemen.

Jury

Alex van Stipriaan (1954) is jury-voorzitter van Picture This! en was als curator verbonden aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Hij is ook hoogleraar in de Caribische geschiedenis op de Erasmus Universiteit. Als historicus heeft hij bijna dertig jaar ervaring in het onderzoeken van de transatlantische Afro-cultuur. Hij werkt daarin veel samen met grass roots organisaties in zowel Nederland, Suriname als op de Antillen. Patricia Kaersenhout (1966) studeerde in 1999 af aan de kunstacademie. Naast haar autonome kunstenaarspraktijk heeft ze ervaring in lesgeven en lesprogramma’s ontwikkelen voor kinderen. Haar Surinaamse afkomst speelt een belangrijke rol in haar autonome werk. Ze behandeld daarin thema’s als onzichtbaarheid en anders zijn als gevolg van de Afrikaanse diaspora in Europa en de geschiedenissen van racisme, seksisme en slavernij. www.pkaersenhout.com Sergio IJssel (1979) is acteur en vooral bekend geworden van de Tros-serie Flikken Maastricht, maar scholieren zullen hem ook kennen van De Dino Show. In 2013 speelde hij in de voorstelling Op zoek naar Oom Tom van theatermaker Raymi Sambo. In de voorstelling strijden drie zwarte acteurs tegen elkaar voor de hoofdrol in een musical over De hut van Oom Tom, een klassieker uit de Amerikaanse slaventijd. Krijn van Noordwijk (1958) werkte eerst jarenlang als art-director in de reclamewereld, voordat hij de overstap naar fotografie maakte. Hij is vooral bekend door zijn portretfotografie. Zijn portretten geven een tijdloze kijk op mensen en hun emoties. Hij is klassiek in zijn belichting, maar modern in expressie. In 2009 publiceerde hij zijn eerste fotoboek DJ, portretten van DJ’s van over de hele wereld. Van Noordwijk werkt nu aan een nieuw boek over tattoos, dat begin mei uitkomt. www.krijnvannoordwijk.com

Zwart & Wit

Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in de voormalige koloniën van Suriname en de Nederlandse Antillen. Met diverse evenementen is hier bij stilgestaan. Zo is bijvoorbeeld nog tot 15 juni 2014 de tentoonstelling Zwart & Wit te zien in het Tropenmuseum. Het Tropenmuseum vindt het belangrijk om, speciaal bij jongeren, ook na dit herdenkingsjaar de slavernijgeschiedenis onder de aandacht te blijven brengen.

Organisatie

De organisatie van het project wordt gedaan door Ellen Tjon a Meeuw van NLA Productions. De communicatie van het project loopt via info@nla-productions.nl. PICTURE THIS! is het landelijke fotoproject van het Tropenmuseum voor middelbare scholieren van de bovenbouw en wordt mogelijk gemaakt door: