Het beste van de Nederlandse documentaire fotografie in het Tropenmuseum

Dwarsdoorsnede documentaire fotografie

Dutch Doc Photo toont in het Tropenmuseum 34 documentaire fotografie projecten met bijzondere aandacht voor de kanshebbers voor de Dutch Doc Photo Award 2014. Deze prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van € 20.000, wordt sinds 2010 uitgereikt aan het beste Nederlandse documentaire fotografieproject van het voorafgaande jaar. Dit jaar stelde een vakjury uit de longlist van 34 projecten een shortlist van zes projecten samen die een interessante dwarsdoorsnede geeft van de documentaire fotografie in ons land. Onder de fotografen zijn gevestigde namen en beginnende talenten, individuen zowel als teams. Sommigen bleven dicht bij huis, anderen reisden naar verre oorden om een project te realiseren.

Verscheidenheid in verschijningsvorm

Voor het eerst in de geschiedenis van de prijs worden alle voorgedragen projecten gepresenteerd. Hiermee wordt aan het publiek de rijke oogst getoond waaruit de jury haar keuze heeft gemaakt. Als de tentoonstelling iets duidelijk maakt, dan is het dat de documentaire fotografie van dit moment zich kenmerkt door een opwindende verscheidenheid aan verschijningsvormen: boeken en tijdschriften, eenvoudige geproduceerde zines en tentoonstellingen, maar ook websites en technologisch complexe apps voor tablets. Al deze verschillende presentatiewijzen zijn terug te vinden in de 34 projecten die worden getoond. Aanvullend daarop zijn van de zes shortlist genomineerden videoportretten te zien op een wandvullend scherm in de Parkzaal van het Tropenmuseum.

Prijsuitreiking dinsdag 10 juni

Welk van de 34 projecten raakt het publiek het meest? Het Fonds Anna Cornelis is de naamgever van de nieuwe Publieksprijs, waarvoor je als bezoeker van de tentoonstelling je stem kunt uitbrengen. De Fonds Anna Cornelis Publieksprijs wordt tegelijk met de Dutch Doc Photo Award op dinsdag 10 juni uitgereikt aan de maker(s) van het project waarop de meeste bezoekersstemmen zijn uitgebracht. Francis Hodgson, een van de oprichters van de prestigieuze Prix Pictet en jurylid van de Dutch Doc Photo Award 2014, zal zijn state of the art geven van de documentaire fotografie.

Tropenmuseum

Tegelijkertijd met de Dutch Doc Photo Award tentoonstelling laat het Tropenmuseum in de Galerie de aankoop zien van het documentaire project Geuzen van de Cariben, van de Italiaanse fotograaf Nicola Lo Calzo. In deze serie beelden onderzoekt Lo Calzo op welke manieren de herinnering aan het verzet tegen de slavernij voortleeft. Met deze dubbeltentoonstelling wordt krachtig de schijnwerper op documentaire fotografie gezet.

Dutch Doc Photo Award

De Dutch Doc Photo Award is een prijs voor fotografen die plekken opzoeken waar anderen niet komen, zich een onderwerp zeer persoonlijk aantrekken en er soms jaren van hun leven aan wijden om het met hun camera te volgen. Documentaire fotografie wordt om die reden ook wel ‘slow photography’ genoemd. Het is een geëngageerde, narratieve vorm van fotografie die het nieuws achter zich laat en verdieping zoekt. Documentaire fotografen vertellen verhalen over de wereld en slaan een brug tussen de dingen die ver weg zijn – of ver weg lijken – en het publiek. Dutch Doc Photo werkt samen met het Tropenmuseum en Fonds Anna Cornelis  en wordt financieel ondersteund door het Prins Bernard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Stichting Democratie en Media.


Noot voor de redactie: Meer op www.dutch-doc.nl, bel 06 52053190 of 06 27065728. Mail: bonnie@dutchdocaward.nl of anne@dutchdocaward.nl. Volg ons ook op facebook.com/dutchdocphoto, Twitter.com/DutchDocPhoto, Instagram/dutchdocphoto

Persfoto's: 

Genomineerden Dutch Doc 2014

[met de klok mee vanaf linksboven] Bert Verhoeff: NL Jan Rosseel: Belgische Herfst Rob Hornstra/Arnold van Bruggen: het Sochi Project Anaïs López/Eva Smallegange: Only in Burundi Allard de Witte/Joost Bos: FAS-project Samira Ben Laloua/Frank Bruggeman/Ernst van der Hoeven: Club Donny

Downloaden JPEG (0.39 MB)