Onderwijsprogramma Zwart & Wit

Feiten en meningen

Zwart & Wit is het nieuwe onderwijsprogramma van het Tropenmuseum. Dit programma sluit aan bij de gelijknamige tentoonstelling die te zien is van 1 november 2013 t/m 15 juni 2014 in de Lichthal van het Tropenmuseum.

Reserveer nu via ons online reserveringsformulier

Educatief programma: feiten en meningen

De tentoonstelling Zwart & Wit zit vol met onderwerpen waar leerlingen een mening over hebben. Onderwerpen die prikkelen en die daarom erg geschikt zijn als basis voor een gesprek. Het Tropenmuseum biedt een educatief programma dat leerlingen helpt om in de tentoonstelling feiten en meningen van elkaar te onderscheiden, en dat docenten helpt om het museumbezoek te verwerken in de klas.

Begeleid

Onderdeel van het programma is een rondleiding waarin de museumdocent in de tentoonstelling met de leerlingen in gesprek gaat over zwart en wit in Nederland van 1863 tot nu.

Zelfstandig

De leerlingen gaan ook zelfstandig de tentoonstelling in. Vragen en opdrachten op papier helpen ze om een deel van de tentoonstelling intensief te bekijken en op zoek te gaan naar feiten en meningen.

Gezamenlijk

Het doel van het museumbezoek is leerlingen onderscheid te leren maken tussen en feiten en meningen, zodat ze die kunnen gebruiken in een discussie. Belangrijk zijn: argumenten van anderen begrijpen en een eigen mening vormen. De verwerking in de klas bestaat uit een discussie aan de hand van stellingen.

Details

Dit programma sluit aan bij de vakken maatschappijleer, maatschappijwetenschappen en geschiedenis.

• Niveau: voortgezet onderwijs, onder- en bovenbouw
  • Tijdsduur: 75 minuten
  • Kosten per leerling: € 6,- per leerling, zie de onderwijstarieven
  • Kosten per begeleider: € 2,- (minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen)

Tentoonstelling Zwart & Wit

Wie is 'zwart' en wie is 'wit'? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat heeft het slavernijverleden daarmee te maken? Het Tropenmuseum organiseert, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, de tentoonstelling Zwart & Wit. Persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst laten zien hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sindsdien in Nederland met elkaar leven. In de voetbalwereld lijkt dat als vanzelf te gaan: niemand in het nationaal elftal is zwart of wit, iedereen is oranje. Of toch niet? Aan de hand van prikkelende vragen nodigt het Tropenmuseum zijn bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met zichzelf.

Educatiebrochure 2013-2014 en handleiding