Gestolen beeld eindelijk terug

In de jaren dertig werd een sculptuur gestolen uit het Tropenmuseum toen het beeld te midden van een beeldengroep open stond opgesteld. Dit jaar kregen wij de sculptuur terug! 

Het beeldje bevond zich al die jaren in de collectie van een verzamelaar, die enige tijd geleden is overleden. Hoe het daar terecht is gekomen is niet bekend. De verzamelaar liet het voorouderbeeldje na aan zijn zoon, woonachtig in Spanje. Deze zoon heeft vervolgens met behulp van zijn neef in Nederland de sculptuur aan het Tropenmuseum teruggegeven.   

gestolen beeld - oude opstelling

Sculptuurfamilie weer compleet

Het beeld behoort tot een groep van tien goden- en voorouderfiguren (zie bovenstaande historische foto), die afkomstig is van een dorp aan de Mayalibit-baai op het eiland Waigeo, in het westen van Nieuw-Guinea. De sculptuur is de kleinste en minst imposante van de set maar het is belangrijk dat de familie nu weer compleet is. De groep is uniek, er is nergens ter wereld een tweede, en bovendien van een grote schoonheid. Voorstellingen van goden zijn zeer zeldzaam in Papua; dit maakt deze beeldengroep extra interessant. De goddelijke familie bewaakte het welzijn van de mensen. Het gestolen beeldje stelt een bijvrouw voor van de oudste zoon van de scheppergod. 


Banner - BeeldengroepUnieke beeldengroep

De groep bestaat uit een goddelijke figuur, de creatieve kracht van het universum, zijn twee zonen, en hun vrouwen. Tot de tien korwarfiguren (voorouderfiguren) behoort een schedelkorwar. Deze bevat de schedel van de stichter van de clan, die deze groep goden en een voorouder eerde en ter bescherming aanriep. Een groep beelden met een voorouder die wordt voorgesteld als afstammeling van de goden is uniek.


Van Nieuw-Guinea naar Amsterdam

De groep voorouderbeelden is verzameld door prof. Dr. J.C. van Eerde, de eerste directeur van de afdeling volkenkunde van het Koloniaal Instituut (nu: Koninklijk Instituut voor de Tropen). Tijdens een kort verblijf op Nieuw Guinea in juli 1929, kreeg hij toestemming om meerdere objecten te selecteren en deze te verzenden naar Nederland. Deze collectie was door missionarissen en overheidsambtenaren verzameld. Van Eerde verkreeg zo een collectie van 89 bijzondere objecten, waaronder de groep van 10 beelden uit Nieuw-Guinea en schreef ze in bij het Koloniaal Museum (Nu: Tropenmuseum).  

Beeldengroep - huidige opstelling Tropenmuseum