Giga-Origami: de hele zomer in het Tropenmuseum

Vouw mee aan een uniek gezamenlijk origamikunstwerk | Van 7 juli t/m 31 augustus in de Lichthal van het Tropenmuseum

Sipho Mabona portretDe hele zomer kan iedereen in het Tropenmuseum vouwen en meebouwen aan een uniek kunstwerk van origamivogels. De beroemde Lichthal van het Tropenmuseum is speciaal hiervoor leeg gemaakt. De gigavogels die de Zwitserse origamimaster Sipho Mabona voor het Tropenmuseum heeft gemaakt, geven het project letterlijk en figuurlijk een vliegende start. Nu is het aan de bezoeker om het kunstwerk aan te laten zwellen tot een zwerm van duizenden origamivogels. Deze coproductie tussen het Tropenmuseum, Sipho Mabona en bezoekers zal uitmonden tot een waar ‘crowdfolding’-project.

De kick-off vindt plaats op de eerste maandag van de zomervakantie, 7 juli 2014. Origamimaster Sipho Mabona is al aan de slag gegaan met enorme vellen papier. Zijn gigantische vogels zweven al door de lucht in de Lichthal van het Tropenmuseum. Bezoekers kunnen elke dag meevouwen en het kunstwerk laten uitgroeien tot een Lichthal-vullende vogelvlucht.

Origamimaster

Sipho Mabona (1980, Luzern) is een professionele origami-artiest. Onlangs creëerde hij nog een levensgrote olifant van één vel papier. Zijn werken laten een groot scala aan verschillende origamistijlen zien. Van zeer ingewikkelde figuratieve ontwerpen tot abstracte geometrische vormen.

Praktische info

Elke dag van 7 juli t/m 31 augustus kan er gevouwen worden tijdens openingstijden (10.00 – 17.00 uur). Van 12.00 – 16.00 uur kan men vouwen onder begeleiding.

Nationaal Museum van Wereldculturen
1 april 2014 is de stichtingsdatum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1864, Amsterdam) en Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde bestaan. Wat publieksbereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea. Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.

Noot voor de redactie
Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de kick-off op maandag 7 juli om 14.00 uur.
Indien u hierbij aanwezig wilt zijn of voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088-0042 800 | E. wilhelmien.hoekstra@nmvw.nl.

Persfoto's:

foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (2.91 MB)

Poster Giga Origami

Downloaden JPEG (2.38 MB)

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (3.13 MB)

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (1.92 MB)

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (2.55 MB)

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (2.67 MB)

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (2.01 MB)

Voorgevel Tropenmuseum: Giga Origami

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (3.15 MB)

Sipho Mabona

Foto: Philipp Schmidli

Downloaden JPEG (0.73 MB)

Lichthal Tropenmuseum

De Lichthal van het Tropenmuseum welke gevuld gaat worden met een Giga-Origami vogelvlucht.

Downloaden JPEG (0.41 MB)