De iconen van National Geographic

Werk van 10 bekende top fotografen in het Tropenmuseum | Tentoonstelling Masters of Photography: van 19-7-2014 t/m 19-10-2014 te zien in de Parkzaal van het Tropenmuseum

Masters of Photography - leadWie kent de foto niet van het Afghaanse meisje met de indringende oogopslag? Een beeld dat op je netvlies brandt. Het is de wereldberoemde foto van Steve McCurry en al uitgeroepen tot ‘de Mona Lisa van de fotografie’. Net als deze foto zijn er talrijke andere foto’s die bekendheid hebben gekregen onder de vlag van National Geographic. Dankzij een samenwerking tussen het Tropenmuseum en National Geographic is van 19 juli tot en met 19 oktober 2014 een selectie van deze meesterwerken te bewonderen in de tentoonstelling Masters of Photography.

10 top fotografen

Werk van Frans Lanting, Steve McCurry, David Doubilet, Michael Yamashita, Joel Sartore, Jodi Cobb, Michael Nichols, Chris Johns, Annie Griffiths en Paul Nicklen is op groot formaat te zien. De kwaliteit van de foto’s is onomstreden. Maar er is meer: de geselecteerde foto’s roepen emoties als verbazing, ontroering, bewondering en ontzag op. Andere zijn ronduit intrigerend, zoals de foto van de jonge moddermannen uit Nieuw-Guinea van fotograaf Jodi Cobb. Hoe zit dat met die foto? Wat is hier aan de hand? Het blijkt te gaan om een jaarlijks festival waarbij de mannelijke schoonheid centraal staat. Een foto en een achtergrondverhaal die natuurlijk naadloos aansluiten bij het Tropenmuseum.                              

Nederlandse fotograaf

Frans Lanting is de enige Nederlandse fotograaf van deze groep. Hij verwierf grote bekendheid met zijn indrukwekkende natuuropnames. ‘Als ik balanceer in een boomtop terwijl het onweert of als ik word belaagd door een zwerm wespen, dan ben ik in mijn element. Dit duidt er vast op dat ik als natuurfotograaf de beschaving heb ingeruild voor de wereld van mijn onderwerpen’. Wie realiseert zich wat er allemaal komt kijken om de kleurige ara’s in hun natuurlijke element te fotograferen? Om bij hun leefgebied, het bladerdak van de Andes, te komen moest er een steiger van 25 meter hoog gebouwd worden. Dat betekende een enorme vracht bouwmateriaal door de jungle transporteren om dat te kunnen realiseren. Vervolgens wemelde het op een hoogte van 25 meter van stekende insecten. Het werd echt gevaarlijk toen het begon te onweren en Lanting nog maar net op tijd besefte dat de steiger een geweldige bliksemafleider vormde. Het liep gelukkig goed af.

Naast deze foto van Lanting zijn nog zo’n zeventig andere foto’s te zien in de tentoonstelling Masters of Photography, elk met hun eigen unieke verhaal.
 

Persfoto's: 

Afghaans meisje

Fotograaf: Steve McCurry

Downloaden JPEG (2.61 MB)

Bosjesmannen Namibië

Fotograaf: Chris Johns

Downloaden JPEG (2.99 MB)

Geelvleugelara

Fotograaf: Frans Lanting

Downloaden JPEG (3.31 MB)

Jonge Asaro moddermannen on Garoka, Papua New Guinea

Fotograaf: Jodi Cobb
Jaartal: 2004

Downloaden JPEG (3.27 MB)

Vrouwen in Kabul

Fotograaf: Steve McCurry

Downloaden JPEG (3.69 MB)