Unieke kunstinstallatie in het Tropenmuseum

Het publiek maakt onderdeel uit van de theatrale parade van Jompet Kuswidananto
Kunstinstallatie Grand Parade, van 31 oktober 2014 t/m 22 maart 2015 in de Lichthal van het Tropenmuseum

Een unieke kunstinstallatie, speciaal gemaakt voor het Tropenmuseum, van de in Azië befaamde kunstenaar Jompet Kuswidananto is van 31 oktober 2014 t/m 22 maart 2015 te zien in het Tropenmuseum. Jompet – onder andere bekend van National Gallery of Victoria, Melbourne en de Biënnale van Taipei – maakte naam met fascinerende levensgrote mechanische figurengroepen in de vorm van parades, die op gezette tijden als een waar orkest in actie komen. Deze parades brengt hij voor het eerst bijeen in de Lichthal van het Tropenmuseum waardoor zich een nieuwe kunstinstallatie vormt. Het publiek is het middelpunt en wordt onderdeel van een grootse theatrale Grand Parade.

Plein in de Lichthal van het Tropenmuseum

Tientallen mensfiguren met trommels en wapens, motoren en paarden ontmoeten elkaar in het midden van een groot plein in de Lichthal van het Tropenmuseum. Deze ontmoeting zorgt voor veel spektakel van licht, geluid en beweging: trommels beginnen te roffelen, handen te klappen en uit luidsprekers klinkt het feestgedruis van een optocht of het rumoer van een betoging. Deze kunstinstallatie past als geen ander in de imposante Lichthal van het Tropenmuseum, ooit ontworpen als een plein van waaruit het publiek zich omringd voelt door de vele culturen die de wereld rijk is. Dé ideale plek voor een monumentaal werk van een kunstenaar die zich door deze wereld laat inspireren. Jompet is zo’n kunstenaar. Hij laat in zijn werk een voortdurend veranderende wereld zien en de manier waarop de identiteit van individuen en groepen hierin meebewegen.

Opmars in Europa

Kunstenaar en theatermaker Jompet Kuswidananto (1976, Yogyakarta) is in Azië een toonaangevende vernieuwer en is nu ook in Europa aan een opmars begonnen. Zo is zijn werk te zien geweest op de Biënnales van Taipei, National Gallery of Victoria in Melbourne en the Global Contemporary in ZKM Karlsruhe. Met zijn theatergroep Teater Garasi won hij in 2013 de Prins Claus Award.

Extra informatie Jompet Kuswidananto (PDF)


Nationaal Museum van Wereldculturen
1 april 2014 is de stichtingsdatum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1859, Amsterdam) en het Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Rijksmuseum Volkenkunde bestaan. Wat publieksbereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea. Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld. 


Noot voor de redactie

Voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088  -00 42 891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht. Beeldmateriaal mag alleen gepubliceerd worden ten behoeve van de tentoonstelling Grand Parade met de bijbehorende bijschriften.
 

Persfoto's: 

Grand Parade in het Tropenmuseum

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (3.81 MB)

Grand Parade in het Tropenmuseum

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (4.86 MB)

Grand Parade in het Tropenmuseum

Foto: Peter Hilz

Downloaden JPEG (4.75 MB)