Canon in het Tropenmuseum

De canon van Nederland is een lijst van vijftig thema’s die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. Bespreek je de canon van Nederland met de leerlingen? Hieronder zie je een overzicht van zeven onderwerpen uit de canon die ook in het Tropenmuseum te vinden zijn.


De Vereenigde Oostindische Compagnie       (1602-1799)

In onze tentoonstellingen Nieuw-Guinea, Zuidoost-Azië en Nederlands-Indië is veel te vinden over De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Lees meer over de VOC in het Tropenmuseum


De Statenbijbel (1637)

Uw leerlingen kunnen een exemplaar van de Statenbijbel bekijken in het rariteitenkabinet in de tentoonstelling Nederlands-Indië. De reizen naar Indië leverden veel stof op voor wetenschappers om de wereld beter te begrijpen. Maar de basis van deze ontwikkelingen in de wetenschap was ook in deze tijd van verlichting toch meestal de bijbel.


Slavernij (tot 1863)

Nederland speelde drie eeuwen lang een belangrijke rol in de slavenhandel. Schepen uit Nederland voeren naar West-Afrika, namen slaven mee naar Latijns-Amerika en de Cariben, en brachten suiker en andere producten weer terug naar Nederland. In de Cariben is veel te vinden over deze driehoekshandel.

Lees meer over slavernij in het Tropenmuseum


Indonesië (1945-1949)

Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië de republiek Indonesië. In de tentoonstelling Nederlands-Indië staan levensgrote poppen die mensen verbeelden uit de laatste decennia van het Nederlandse koloniale bewind. Bekijk in de tentoonstelling ook filmpjes uit de tijd van de politionele acties.


Veelkleurig Nederland (vanaf 1945)

In heel het Tropenmuseum zijn tentoonstellingen te zien over landen die ook de herkomstlanden zijn van veel nieuwe Nederlanders. Bekijk voorwerpen uit Marokko, Turkije, Suriname, Indonesië, Ghana. Vooral de tentoonstellingen over de voormalige Nederlandse koloniën maken duidelijk hoe Nederland zo veelkleurig is geworden.

Dit onderwerp komt aan bod in het onderwijsprogramma: Cultuur in de mix


VOC

In de tentoonstellingen Nieuw-Guinea, Zuidoost-Azië en Nederlands-Indië is veel te vinden over De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). De tentoonstelling Nederlands-Indië besteedt onder andere aandacht aan de geschiedenis van het Nederlands kolonialisme. Maar ook de context van de VOC: het rariteitenkabinet met allerlei bijzondere voorwerpen die op de schepen van de VOC naar Nederland kwamen.

Het gebouw van het Tropenmuseum wemelt van de verwijzingen naar de VOC. Zo prijkt Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, boven de hoofdingang van het KIT aan de Mauritskade.

Op de begane grond van het museum is een beeldhouwwerk te zien over de 'Eerste Schipvaart'. In 1596 voeren voor het eerst Nederlandse schepen naar ‘De Oost’, om in navolging van de Portugezen handel te drijven. Uiteindelijk leidde deze tocht tot de oprichting van de VOC in 1602. Als een soort stripverhaal in steen vertelt het beeldhouwwerk het verhaal vanaf het vertrek uit Amsterdam tot aan de terugkomst daar een paar jaar later.

Dit onderwerp komt aan bod in het onderwijsprogramma: Koloniaal verleden in het heden


Slavernij (tot 1863)

Nederland speelde drie eeuwen lang een belangrijke rol in de slavenhandel. Schepen uit Nederland voeren naar West-Afrika, namen slaven mee naar Latijns-Amerika en de Cariben en brachten suiker en andere producten weer terug naar Nederland. In de tentoonstelling de Cariben is veel te vinden over deze driehoekshandel. Prenten, driedimensionale schilderijen uit Suriname, maar ook een slavenketting illustreren het slavernijverleden van Nederland.

Reize naar Surinamen, een boek uit 1799 van de Schots-Nederlandse officier John Gabriel Stedman die in Suriname vocht tegen weggelopen slaven. Het boek geeft een gruwelijk beeld van de situatie op de plantages en werd dan ook gebruikt door tegenstanders van de slavernij.

In het Oosterpark, het park naast het Tropenmuseum, staat het Slavernijmonument. Een groot bronzen monument gemaakt door Erwin de Vries. Vanaf 6 oktober 2017 is in het Tropenmuseum de tentoonstelling Het heden van het slavernijverleden te zien.


Deze pagina biedt aanvullende informatie voor een bezoek. Het is niet als programma te reserveren.