Tentoonstelling over seksuele diversiteit in China

Primeur in Nederland

Secret Love, seksuele diversiteit in China. Kunsttentoonstelling in het Tropenmuseum van 2 mei t/m 13 september 2015

Secret Love - leadSecret Love, een hedendaagse kunsttentoonstelling over het taboe in China rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ondanks dit taboe hebben er in China positieve veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot seksuele diversiteit. Wat doet dit met de LHBT’s? Je ziet het China van nu, waar kunstenaars bijdragen aan een toenemende bewustwording van de rechten voor LHBT’s én de strijd aangaan tegen de vooroordelen. Love has no gender!


Secret Love, seksuele diversiteit in China is vanaf 2 mei te zien in het Tropenmuseum.

Bespreekbaar maken

Het is voor het eerst dat er in Nederland een hedendaagse kunst tentoonstelling te zien is over het taboe rondom LHBT’s in China. De Tropenmuseum tentoonstelling Secret Love, seksuele diversiteit in China omvat circa 45 werken van 10 gerenommeerde Chinese kunstenaars als Ma Liuming, Gao Brothers, Li Xiaofeng en Chi Peng. Alle werken hebben te maken met onderwerpen zoals seksualiteit, verlangen en taboes. Vooral de toewijding van de kunstenaars om een verandering in gang te zetten wordt in deze tentoonstelling benadrukt. Met hun kunstwerken dragen zij mede bij aan het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit.

Taboe

De afgelopen tien jaar hebben er positieve veranderingen plaatsgevonden in China met betrekking tot seksuele diversiteit. In 1997 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en sinds 2001 wordt het niet langer gezien als een psychische ziekte. Het internet en een meer open samenleving hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording van gelijke rechten en men voelt zich vrijer om openlijk te spreken over seksuele diversiteit.

Overname tentoonstelling uit Zweden

De tentoonstelling is overgenomen van het National Museums of World Culture in Zweden en voor het eerst in Nederland te zien. Curator Si Han zegt hierover: "We hebben uitgebreid onderzoek verricht ter voorbereiding van deze tentoonstelling. Dit is iets dat niemand eerder heeft gedaan. Je zou kunnen zeggen dat deze tentoonstelling een nieuw hoofdstuk is in de Chinese artistieke geschiedenis”.

Identiteit – in relatie tot jezelf, de groep waartoe je hoort en je plek in de wereld – is een terugkerend thema in het Tropenmuseum. Dit én de actualiteit van het onderwerp maakt deze tentoonstelling zo geschikt om naar het Tropenmuseum te halen. 


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088 0042 800/891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.

Persfoto's: 

Yang Guowei, Post-80s Dense fog

Copyright: Yang Guowei

Downloaden JPEG (3.41 MB)

Chi Peng, Sprinting forward 1

Copyright: Chi Peng 

Downloaden JPEG (4.22 MB)

Chi Peng, Sprinting forward 2

Copyright: Chi Peng

Downloaden JPEG (4.25 MB)

Gao Brothers, Chinese Transvestites – Stairs

Copyright: Gao Brothers

Downloaden JPEG (1.43 MB)

Wang Zi, Hello Comrades 2

Copyright: Wang Zi

Downloaden JPEG (2.40 MB)

Xiyadie, Joy 3

Copyright: Xiyadie

Downloaden JPEG (3.26 MB)

Li Guangxin, Noise Prohibited

Copyright: Li Guangxin

Downloaden JPEG (3.24 MB)