Hiphop, collectie van de toekomst?

Met: Fresku, Babs Gons (dichter), Afaina de Jong (AFARAI/TU Delft), Anoma Whittaker (art director), Rivke Jaffe (UvA) en Pablo Cabenda (popjournalist Volkskrant)

In het Tropenmuseum vindt op zondag 13 december het event Hiphop Museum plaats. Hiphop is een mondiale subcultuur en speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Het Tropenmuseum gaat over wereldculturen, toch maakt hiphop nog geen onderdeel uit van de collectie. Is hiphop de collectie van de toekomst? Zijn hiphopartiesten de filosofen van de toekomst? En hoe kunnen musea hiphop als erfgoed verzamelen?

 

Tijdens Hiphop Museum vindt er een interessante uitwisseling plaats tussen invloedrijke hiphop deskundigen, artiesten, wetenschappers en conservatoren. Gespreken over bovenstaande vragen worden afgewisseld met optredens van de hiphop en spoken word artiesten Fresku en Babs Gons.

Fresku en Babs Gons reageren op de collectie

Popjournalist Pablo Cabenda zal als gespreksleider de gasten Fresku Babs Gons, Afaina de Jong, Anoma Whittaker en Rivke Jaffe uitdagen om te reageren op de vragen: welke rol speelt hiphop in deze globaliserende wereld rondom thema’s als wereldburgerschap en identiteit? En hoe kan een museum hiphop als erfgoed verzamelen? De artiesten Fresku en Babs Gons zullen dit doen aan de hand van optredens. Zij hebben zich laten inspireren door de collectie van het Tropenmuseum, wat heeft geleid tot nieuw werk. Dit zullen zij voor het eerst ten gehore brengen tijdens Hiphop Museum. Hun werk zal daarna ook daadwerkelijk opgenomen worden in de collectie van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Hiphop, een populaire cultuur

Hiphop kwam begin jaren 80 in Nederland op als culturele tegenbeweging en kent verschillende uitingen zoals muziek, mode, breakdance en graffiti. Tegenwoordig is hiphop steeds toegankelijker geworden en is overal terug te vinden om ons heen. Je leest erover in de krant, je ziet het op tv, festivals en scholen. Hiphop houdt de samenleving een spiegel voor en stelt thema’s aan de kaak zoals identiteit, emancipatie, religie en je rol in de maatschappij. Het Tropenmuseum gaat over wereldculturen, over diversiteit en over mensen. Daarom onderzoekt het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde – deze culturele uiting in samenwerking met diverse partijen.

  • Wanneer: zondag 13 december
  • Tijd: 14.30 - 16.30 uur
  • Prijs: volwassenen €12,50 (incl. incl. entree) | t/m 18 jaar: € 8 (incl. entree, t/m 17 jaar)

Hiphop Museum wordt georganiseerd door het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde – en in samenwerking met gastprogrammeur Gwen Peroti en Dr. Rivke Jaffe van het Centre for Urban Studies, UvA en De Jonge Akademie.


Noot voor redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800 / 891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.


Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we ondanks de verschillen, allemaal hetzelfde zijn.