Good Hair Festival in het Tropenmuseum

Alles over haar als zelfexpressie: van barbershop Schorem tot Charlie Le Mindu (haarstylist Lady Gaga)

Good Hair Festival 2016In hoeverre zegt haar iets over wie je bent? Is haar een verlengstuk van onze identiteit? Op wat voor wijze draagt haar bij aan culturele uitwisseling in onze samenleving? Op zondag 22 mei vindt in het Tropenmuseum het Good Hair Festival plaats, een tweejaarlijks terugkerend evenement geheel in het teken van haar als zelfexpressie.


Aan de hand van de drie thema’s – ‘haar als subcultuur’, ‘de wereld van barbiers’ en ‘haartrends’ – zet het museum met het Good Hair Festival een toegankelijk, maar ook inhoudelijk programma neer over haar als cultureel fenomeen. Haardemonstraties worden afgewisseld met workshops, talks, persoonlijke verhalen, tips & tricks. In samenwerking met de Sunday Market zal op het buitenterrein van het museum een haar & beauty markt neerstrijken. En Charlie Le Mindu - beroemd om zijn haarcreaties voor Lady Gaga – vertelt over zijn leven, werk en inspiratiebronnen.

Haar als subcultuur

Wat voor rol speelt haar in verschillende subculturen? Gespreken worden gevoerd over de identiteit die mensen van diverse culturele achtergronden zich aanmeten en hoe dat tot uiting komt in het straatbeeld. Haar is zichtbaar, of verstopt in een headwrap of hijab, maar in hoeverre beïnvloedt dit hoe wij naar elkaar kijken of inspireren? Verder worden persoonlijke haarverhalen verteld door o.a. Janice Deul (Little Black Hair Book). Tijdens een panelgesprek tussen kunstenaar Silvia Martes en haarspecialist dr. Sarah Cheang wordt er gesproken over haar als kunstobject en de sociaal culturele betekenis ervan.     

De wereld van barbiers

Tijdens het Good Hair Festival is er extra aandacht voor barbiers. Mannen kunnen hun baarden en snorren gratis laten scheren, knippen en verzorgen door Puma Hair Studio en door Schorem – de barbershop van Nederland. Mannenmodecollectief Art Comes First verzorgd een programma rondom de mondiale barbierscultuur. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen barbershops in London, Amsterdam en Kaapstad? In de Lichthal van het museum worden foto’s getoond van het huidige straatbeeld samen met foto’s uit eigen collectie die een beeld geven van barbiers uit 19e en 20e eeuw in Indonesië, Suriname en Ghana.

Haartrends

Van futuristische Aziatische haarstijlen tot natural hair en glamour. Wat zijn eigenlijk de haartrends van dit moment? Verschillende kappers komen aan het woord. Zo blikken top haarstylist Siko van Berkel en Tommy’s Toko terug op de hoogte en dieptepunten van hun carrière, praten ze over hun inspiratiebronnen en  geven persoonlijke haaradvies aan bezoekers. Tijdens verschillende haardemonstraties, van onder andere natural hair expert Anoeska Schmidt (National Nation) en asian secrets kapper Hairfashion by Leo, worden haartaboes en mythes ontkracht en de beste tips gegeven.


Noot voor redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800 / 891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.  

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Persfoto's: 

Good Hair Festival

Foto: Sharon Jane
Model: L'eta

Downloaden JPEG (4.17 MB)

Good Hair Festival

Foto: Nikita
Model: L'eta

Downloaden JPEG (4.56 MB)

Good Hair Festival

Foto: Sharon Jane
Model: Steven

Downloaden JPEG (3.09 MB)

Good Hair Festival

Foto: Sharon Jane
Model: Estrella

Downloaden JPEG (5.97 MB)

Good Hair Festival

Foto: Sharon Jane
Model: Jazzmin

Downloaden JPEG (3.30 MB)