Uitgelicht


De gitaar van Jimi Hendrix


Jimi Hendrix was een invloedrijke Amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Deze Washburn Type 9 akoestische gitaar was zijn eigendom, maar hij stapte al snel over op een elektrisch exemplaar.

Jimi was bekend om zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel en onderscheidde zich door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback, distortion, wahwahpedalen en vernieuwende opnametechnieken. Na het uitbrengen van zijn eerste album, “Are You Experienced”, werd hij beroemd. Zijn optreden op Woodstock maakte hem legendarisch. Door een overdosis slaappillen kwam er op 27-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.


James Brown's Jasje


James Brown staat bekend als een van de grondleggers van de funk. Volgens kenners is zijn hit ‘Cold Sweat’ het eerste echte funknummer. Eén van zijn bekendste hits is ’Get up (I feel like being a) Sex Machine‘, maar hij toonde ook maatschappelijke betrokkenheid. Zijn ‘Say It Loud – I’m Black and I’m Proud’ werd een volkslied voor de zwarte gemeenschap in Amerika. Karakteristiek waren zijn zeer energieke optredens en zijn authentieke dancemoves. Dit jasje was zijn eigendom. Zijn soms gesproken teksten zijn van grote invloed geweest op het ontstaan van rap- en hiphopmuziek.