Succesvolle tentoonstelling De Boeddha reist door naar het Tropenmuseum

De succesvolle tentoonstelling De Boeddha – van levensverhaal tot inspiratiebron gaat op doorreis naar het Tropenmuseum in Amsterdam. In 5 maanden tijd heeft de tentoonstelling ruim 70.000 bezoekers getrokken in Museum Volkenkunde in Leiden. Vanaf 23 september is deze omvangrijke tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis te zien in het Tropenmuseum.

Het boeddhisme is razend populair. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Iedereen kent wel iemand met een Boeddhabeeld in huis. Waarom vallen wij zo massaal voor het portret van de Boeddha? En wat weten wij nu eigenlijk over dit icoon? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews geeft deze tentoonstelling antwoord op deze vragen.

Boeddhisme wereldwijd

De tentoonstelling De Boeddha is een reis langs belangrijke boeddhistische plaatsen wereldwijd. De tocht voert langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. De reis voert ook door eigen land. Documentaires geven een blik op het boeddhisme in Nederland, het zogenoemde tulpenboeddhisme.

Unieke internationale topstukken

In de tentoonstelling zijn circa 100 Boeddhabeelden te zien. Een daarvan is een Boeddhabeeld uit Nepal dat in mei j.l. door de Nepalese ambassade werd geschonken aan het museum. Nooit eerder zijn zoveel Boeddhabeelden tegelijkertijd tentoongesteld in het Tropenmuseum. Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang Vessantaradoek te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Samen met unieke internationale topstukken uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha.

De tentoonstelling De Boeddha wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Turing Foundation, VSB Fonds en Mondriaan Fonds.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800 / 891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u downloaden via www.tropenmuseum.nl/pers

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Persfoto's:

De Boeddha - van levensverhaal tot inspiratiebron

Downloaden JPEG (3.17 MB)

De Boeddha - van levensverhaal tot inspiratiebron

Downloaden JPEG (3.01 MB)

Een van de oudste Boeddhabeelden

Een van de oudste Boeddhabeelden, 100-300 na Chr., Pakistan, Gandhara Hellenistisch, 98 x 39 cm.

Downloaden JPEG (0.17 MB)

Een van de oudste Boeddhabeelden

Downloaden JPEG (0.21 MB)

Enlightenment and teachting, 2014 by Yang Kyung Soo

Enlightenment and teaching, Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, Buddha, the Hero, Digital Prints on paper, 2014 by Yang Kyung Soo.

Downloaden JPEG (0.96 MB)

Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, 2014 by Yang Kyung Soo

Downloaden JPEG (6.64 MB)

Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, 2014 by Yang Kyung Soo

Downloaden JPEG (5.28 MB)

De Ruriden

The Ruriden, operated by the Koukokuji buddhist temple, houses 2046 futuristic alters with glass buddha statues that correspond to drawers storing the ashes of the deceased.

Downloaden JPEG (5.71 MB)

Fragment uit Buddha

Fragment uit Buddha, deel vijf, Deer Park, door Osamu Tezuka

Downloaden JPEG (6.52 MB)

Hedendaagse tekeningen van het leven van de Boeddha

Hedendaagse tekeningen van het leven van de Boeddha, Cambodja.

Downloaden JPEG (0.35 MB)

Detail van muurschildering uit grottencomplex Bezeklik

Detail van muurschildering uit grottencomplex Bezeklik, Noordwest-China, 9de-10de eeuw.

Downloaden JPEG (4.40 MB)

Boeddhabeelden uit Tibet

Downloaden JPEG (0.26 MB)

Jizo, brons

Jizo, brons, gemaakt door Ishii Fujibei, Japan, 1866.

Downloaden JPEG (0.18 MB)