90% van de Nederlanders weet vrijwel niets over het boeddhisme

Tentoonstelling De Boeddha, vanaf 23 september te zien in het Tropenmuseum

Ruim één op de drie Nederlanders heeft een Boeddhabeeld in huis. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Tropenmuseum gehouden onder meer dan 1000 Nederlanders. Boeddhabeelden zijn populair, maar wat weet Nederland over het boeddhisme? Nog niet veel, zo blijkt uit ditzelfde onderzoek. Bijna 90% van de Nederlanders weet een beetje tot nagenoeg niks over het boeddhisme. Waarom vallen wij zo massaal voor het portret van de Boeddha? Wat is het levensverhaal van dit icoon? En hoe wordt het boeddhisme wereldwijd beleefd? Van 23 september 2016 t/m 29 januari 2017 is in het Tropenmuseum de tentoonstelling De Boeddha te zien. Aan de hand van unieke internationale topstukken, reportages en interviews wordt er antwoord gegeven op bovenstaande vragen.

Persoonlijke verhalen

Onder de noemer Mijn Boeddha & ik ging het Tropenmuseum via social media op onderzoek uit om de persoonlijke verhalen van de Boeddhabeelden bij mensen thuis te achterhalen. Vragen werden gesteld als: waarom heb jij een Boeddhabeeld in huis? En wat betekent deze Boeddha voor jou? Een greep uit de vele ingestuurde foto’s en verhalen zijn terug te zien in de tentoonstelling.

Boeddhisme wereldwijd

De tentoonstelling De Boeddha is een reis langs honderden Boeddhabeelden en belangrijke boeddhistische plaatsen wereldwijd. De tocht voert langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. De reis voert ook door eigen land. Documentaires geven een blik op het boeddhisme in Nederland, het zogenoemde tulpenboeddhisme.

De tentoonstelling De Boeddha was eerder te zien in Museum Volkenkunde in Leiden waar het een recordaantal van 95.000 bezoekers behaalde. De tentoonstelling De Boeddha wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Turing Foundation, VSB Fonds en Mondriaan Fonds.

Persfoto's:

Campagnebeeld DE BOEDDHA - Van levensverhaal tot inspiratiebron

Downloaden JPEG (3.17 MB)

Campagnebeeld DE BOEDDHA - Van levensverhaal tot inspiratiebron

Downloaden JPEG (3.01 MB)

Een van de oudste Boeddhabeelden

100-300 na Chr., Pakistan, Gandhara Hellenistisch, 98 x 39 cm

Downloaden JPEG (1.94 MB)

Enlightenment and teaching - Yang Kyung Soo

Part of Eight Scenes of Buddha’s Life, Buddha, the Hero, Digital Prints on paper, 2014 by Yang Kyung Soo

Downloaden JPEG (6.57 MB)

Detail van muurschildering uit grottencomplex Bezeklik