Tropenmuseum & Fashion

Een nieuwe modegeschiedenis schrijven

Als er één culturele uiting is die wereldwijd wereldburgerschap uitdrukt, is het kleding. En in het verlengde daarvan: mode. Identiteit, interculturaliteit en het uitdragen van cultuur vinden allen hun weerslag in mode.
 
Fashion is populair, ook in de museale wereld. Talrijke exposities tonen modehistorische ontwikkelingen, invloedrijke modehuizen en ontwerpers. Veelal uit het westerse modesysteem. Factoren als handel, migratie, globalisering en dekolonisatie komen daarin echter beperkt aan bod. Ook is er weinig aandacht voor mode als middel om individuele en collectieve identiteit uit te drukken. Op welke manier gebruiken mensen mode om een sociale, politieke of religieuze boodschap te communiceren? Waar voorheen kleding in volkenkundige collecties alleen binnen deze contexten werd geplaatst, wordt er nu met een modebril opnieuw naar die collecties gekeken. Want wie zegt dat een traditionele boubou, batik of kimono niet modieus is?
 
Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde willen vanuit dit perspectief de nauwe, veelal westerse kijk op mode verbreden. De eigen collectie vormt daarbij het vertrekpunt van waaruit we een nieuwe modegeschiedenis schrijven. Een geschiedenis waarin mode gezien wordt als een wereldwijd fenomeen. Een geschiedenis over mensen. 

"De Tropenmuseum-editie van Fashion Fest stimuleert meer diversiteit in de modewereld"

- Chris Geurtsen, fashionweek.nl


Omvangrijke modecollectie

Onze collectie telt tienduizenden kledingstukken en accessoires die stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Sinds 2016 is een groot deel daarvan te zien op het online platform Modemuze.nl, dat collecties en verhalen van een selectie van musea aan elkaar verbindt als inspiratiebron voor een breed publiek. Temidden van de mode- en kostuumcollecties van twaalf Nederlandse musea, toont het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde maar liefst een kleine 20.000 voorwerpen.
 
 
Modemuze organiseert samen met onder andere het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum en een 9-tal andere musea de tentoonstelling ModeMuze @ OBA. Vanaf 16 maart tot en met 2 juli 2017 kunnen modeliefhebbers in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam terecht om geinspireerd te raken, te genieten en zelf aan de slag te gaan met mode.
 
In de tentoonstelling in de OBA is één van onze fashion objecten te zien, namelijk het broekpak van Hanae Mori. Zie afbeelding. Juist dit broekpak is illustratief voor welke rol mode in ons musea speelt. Hanae Mori was namelijk de eerste niet-westerse modeontwerper die internationaal doorbrak. Het mondiale karakter van haar werk vloeit voort uit het samenbrengen van Europese coupure- en naaitechnieken met Japanse motieven en materialen. Zij slaat zo een brug tussen verschillende culturele tradities, wat haar werk uitermate geschikt maakt voor de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde).
 
Hanae Mori, 1965 - 1970, Broekpak met kersenbloesemprint

Fashion Cities Africa

Vanaf oktober 2017 is de tentoonstelling Fashion Cities Africa te zien in het Tropenmuseum. Mode is hot in Afrika, maar Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in vier Afrikaanse steden - vol creativiteit, inspiratie en ondernemerszin.

Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Lagos, Nairobi, Johannesburg én Nederland maak je in deze tentoonstelling kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden. Met mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films doorbreekt Fashion Cities Africa stereotypen en word je ondergedompeld in een visueel spektakel van vooruitstrevende trends.


Blijf on trend en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Fashion Fest 2017

De modewedstrijd fashion fest 2017 is de tweede editie van een co-creatie tussen MAFB en het Tropenmuseum. Een nieuwe generatie modemakers laat zich inspireren door de mode- en textielcollecties van het museum en creëert een eigen visie op mode van nu. De talenten - 84 ambitieuze mbo-studenten, hbo-studenten en autodidacten - ontwikkelen onder begeleiding van experts hun eigen visie op ontwerp, haarstyling, make-up en modellenwerk. Lees meer.

Inclusiviteit, talentontwikkeling en inspiratie
In de wedstrijd staat diversiteit centraal, zowel in de samenstelling van teams, als in de aanwezige disciplines: van visagie, tot modeontwerpers en hairstyling. Niet alleen zijn de deelnemers afkomstig uit verschillende disciplines, ook diversiteit op het gebied van etniciteit en identiteit wordt gestimuleerd. In aanloop naar de grande finale van 2016 blogden MAFB en het Tropenmuseum over fashion fest. Je kunt de blogs hier terugvinden.