Diasporic Connections: Ghana 60 Years After

Op 6 maart 2017 viert Ghana haar 60 jarige onafhankelijkheid. Gedurende dit jubileumjaar organiseert het Tropenmuseum verschillende evenementen rondom veranderende Ghanese identiteit en cultuur in diaspora in relatie tot de museumcollectie.

Ghana was een van de eerste landen in Afrika die onafhankelijk werd. In het decennium dat volgde maakte ook de rest van het continent zich los van koloniale overheersing. Dit historische verloop geeft aanleiding om niet alleen naar vraagstukken rondom Ghana te kijken, maar in gesprek te gaan over de gehele Afrikaanse dekolonisatie en diaspora en de zichtbaarheid hiervan in de huidige Nederlandse samenleving. Ghana en Nederland zijn al eeuwen met elkaar verbonden door handelsbetrekkingen. Hoe worden deze historische relaties gereflecteerd in de museumcollectie?

Bijeenkomsten en workshops

In een reeks bijeenkomsten en workshops nodigen we onderzoekers, creatieve makers en specialisten uit om met het publiek in gesprek te gaan over onafhankelijkheid, solidariteit, dekolonisatie, zwart erfgoed, identiteit en representatie, en het gevoel ergens thuis te horen.

Bijschrift: Suzie Ampofo toont Ghanese stoffen in Imagine IC project Eigen Toko.  Credits: Raimond Wouda/Imagine IC   Verzamelbijeenkomst Beleving van Ghanees erfgoed

  • Datum: dinsdag 7 maart 2017
  • Tijd: inloop 17.30 uur, aanvang 18.00 tot circa 19. 30 uur
  • Locatie: OBA Reigersbos, Rossumplein 1
  • Gratis toegang met een klein hapje.

In deze eerste bijeenkomst gaan we het hebben over welke rol objecten en tradities uit Ghana nu nog spelen in het dagelijkse leven hier. Hebben die dezelfde betekenis en invulling als destijds in Ghana? Zijn er nieuwe tradities bijgekomen sinds de komst naar Nederland? En welke waarde heeft dit erfgoed nu voor de jongere generatie? Het Ghanese erfgoed staat ook in de belangstelling bij met name Afrikaans-Surinaamse jongeren. Wat betekent dit erfgoed voor hen? En hoe geven (Ghanese en Surinaamse) jongeren hieraan vorm? Over deze en andere vragen organiseert Imagine IC in samenwerking met het Tropenmuseum een tweetal verzamelbijeenkomsten.

Meer info: http://www.imagineic.nl/nieuws/verzamelbijeenkomst-beleving-van-ghanees-erfgoed

Verhalen uit Amsterdam-Zuidoost en daarbuiten

Tijdens de eerste verzamelbijeenkomst zijn wij benieuwd naar verhalen uit Amsterdam-Zuidoost en daarbuiten. Ook zijn wij benieuwd naar items (documenten, objecten, foto’s, film, enzovoort) en hun betekenissen die van belang zijn voor de gemeenschap. Je bent van harte welkom in de tijdelijke locatie van Imagine IC in OBA Reigersbos!

Foto: Suzie Ampofo toont Ghanese stoffen in Imagine IC project Eigen Toko. Credits: Raimond Wouda/Imagine IC


Tweede bijeenkomst in het Tropenmuseum

Een tweede bijeenkomst vindt plaats vóór de zomer in het Tropenmuseum. In deze bijeenkomst praten wij graag verder met u en met verschillende onderzoekers, museumprofessionals over Ghanees erfgoed en identiteit in Nederland.


Imagine IC logoAanmelden via Imagine IC

Wilt u bij de bijeenkomst Beleving van Ghanees erfgoed aanwezig zijn en/of kent u anderen die deze bijeenkomsten graag willen bijwonen? Meldt u dan aan via jules@imagineic.nl.