Tentoonstelling Body Art terug in het Tropenmuseum

Tijdens openingsweekend op 1 en 2 april gratis toegang op vertoon van tatoeage

Liefhebbers van tatoeages, piercings en andere vormen van lichaamsversiering kunnen vanaf 31 maart 2017 hun hart ophalen in het Tropenmuseum. De tentoonstelling Body Art keert wegens succes terug naar Amsterdam. De tentoonstelling was in 2015 al te zien in het museum en werd daarna overgenomen door het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Nieuw is Mijn Body Art: persoonlijke inzendingen van mensen die het verhaal vertellen achter hun lichaamsversiering.

Gratis entree openingsweekend op vertoon tatoeage
Om de opening te vieren, krijgen bezoekers tijdens het weekend van 1 en 2 april gratis toegang tot het museum op vertoon van hun tatoeage. Het Tropenmuseum organiseert verschillende activiteiten. Zo doet verhalenverteller Justin Samgar, ook bekend als PoetryPusher, een spoken word performance over zijn eigen body art. Ook dichten De Schone Schrijvers ter plekke een ode aan je tatoeage. Vanaf zondag 2 april vindt elke zondag om 14 uur een gratis rondleiding door Body Art plaats. Reserveren voor de rondleiding is mogelijk via de website van het Tropenmuseum.

Nieuw: Mijn Body Art
De tentoonstelling is uitgebreid met persoonlijke verhalen achter lichaamsversieringen. Via een online oproep ging het Tropenmuseum op zoek naar antwoorden op de vraag: wat betekent jouw lichaamsversiering voor je? Zo vertellen de tatoeages van Evano waar zijn roots liggen, houdt Jazzy ervan om een levend kunstwerk te zijn, zou Marit zich zonder haar piercings en tatoeages erg ‘kaal’ voelen en is Paula’s body art een ode aan muzikant Nick Cave.

Over de tentoonstelling
Body Art is een tentoonstelling over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan? De tentoonstelling neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden op deze vraag. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie.

Body Art is van 31 maart 2017 t/m juli 2018 te zien in het Tropenmuseum.

Persfoto's:

Mrs Kouya B, Series Hââbré the last generation 2013, © Joana Choumali

Dit beeld is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot de tentoonstelling Body Art, met vermelding van credits en bijschrift.

Downloaden JPEG (1.79 MB)

Bas Kosters - From the book 'Tat Too' by Krijn van Noordwijk

Dit beeld is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot de tentoonstelling Body Art, met vermelding van credits en bijschrift.

Downloaden JPEG (4.75 MB)