Tropenmuseum zoomt in op nieuwe Marokkaans-Nederlandse generatie

Op donderdag 6 april organiseert het Tropenmuseum het evenement Mocro? - Coolness en Nederlands burgerschap. Met dit evenement zoomt het Tropenmuseum in op hoe een nieuwe generatie rappers, kunstenaars, activisten en tastemakers de Marokkaanse, Islamitisch-Nederlandse identiteit vormgeeft en uitdraagt. Met sprekers uit zowel wetenschappelijke disciplines als populaire cultuur, zoals rappers Sjaak en Ome Omar, komen onderwerpen als culturele identiteit en creativiteit aan bod. De verschillende talks worden verbonden door een serie video’s, gemaakt door hiphopplatform Puna.

Een nieuwe generatie
Het woord ‘mocro’ werd in de straattaal van de jaren ‘90 geïntroduceerd. Twee decennia later is het verkorte woord voor Marokkaan ingeburgerd in de Nederlandse taal en wordt het zelfs gebruikt door landelijk media. Toch heeft de betekenis van mocro langzaam maar zeker een beladen reputatie gekregen in mainstream media en straatcultuur. Het brengt een combinatie van coolness, culturele identiteit en creativiteit samen en representeert een steeds groter wordende invloed van een nieuwe generatie Marokkaanse Nederlanders. Maar in hoeverre draagt het bij aan enige vorm van agency van een nieuwe generatie? Wat is de invloed van de Marokkaanse identiteit op de populaire cultuur in Nederland? En hoe vertegenwoordigt mocro een complex concept van het Nederlands burgerschap? Deze vragen en meer komen aan bod in talks van o.a. filosoof en feminist Khadija Al Mourabit, rappers Sjaak en Ome Omar, journalist Fatima Warsame en Souf Kinani, managing editor bij muzieksite Noisey

Evenementenreeks Wie zijn Wij
Mocro? wordt georganiseerd in de context van Wie zijn Wij, een serie evenementen over Nederlands burgerschap. Wat betekent het om Nederlander te zijn en wie bepaalt dat? Sinds 11 september 2001 is de discussie over wie wij zijn, multiculturaliteit en de toekomst van Nederland in een globaliserende wereld urgenter geworden en gepolariseerd. In deze discussie staat de vraag ‘wie zijn wij?’ centraal. Door de deuren te openen voor nieuwe publieken, makers en perspectieven herziet het museum haar eigen koloniale geschiedenis, collectie en toekomst.

Persfoto's:

Campagnebeeld Mocro - Abderrahmane © Sharon Jane D.

Dit beeld is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot het event Mocro?, met vermelding van credits en bijschrift.

Downloaden JPEG (5.31 MB)