Uitgelicht

Lakwerkkaarten uit IranLakwerkkaarten uit Iran

In het Iran van de 19de eeuw speelde fal, het interpreteren van voortekenen, een belangrijke rol. Hierbij gebruikten waarzeggers een set lakwerkkaarten om inzicht te verkrijgen in de toekomst, of om te kijken of de tekenen gunstig waren voor het nemen van een bepaalde beslissing.
Lees meer


Gestolen beeld TropenmuseumGestolen beeld terug in het Tropenmuseum

In de jaren dertig werd een sculptuur gestolen uit het Tropenmuseum toen het beeld te midden van een beeldengroep open stond opgesteld. Dit jaar kregen wij de sculptuur terug! Het beeldje bevond zich al die jaren in de collectie van een verzamelaar.
Lees meer 


Nieuwe online expositie over Hans Feriz

Het Tropenmuseum presenteert in samenwerking met Google Cultural Institute een online expositie over verzamelaar Hans Feriz. Feriz schonk in de jaren ’50 en ’60 ongeveer 3400 precolumbiaanse voorwerpen uit Midden- en Zuid-Amerika aan het Tropenmuseum.
Lees meer


Japanse vrouw danstDe Japanse prenten van de ‘vlietende wereld’

Het Tropenmuseum bezit een kleine maar fraaie collectie Japanse prenten. De prenten verbeelden de geneugten waarmee de rijke, maar machteloze stedelijke burgers in het Japan van grofweg 1600 tot 1850 hun leven aangenamer probeerden te maken. Het waren de sensuele geneugten van wat hun tijdgenoten de ‘vlietende wereld’ noemden.
Lees meer


Artis in de TropenArtis in de Tropen

De Amsterdamse dierentuin Artis bestond in 2013 175 jaar. In 1921 schonk de dierentuin zijn complete etnografische collectie, meer dan 10.000 voorwerpen, aan Koninklijk Instituut voor de Tropen. Mede dankzij deze schenking beheert het Tropenmuseum nu een van de oudste volkenkundige collecties van Nederland.
Lees meer


Emilie van Kerckhoff_180x120Schetsboeken van Emilie van Kerckhoff

Emilie van Kerckhoff reisde in de eerste helft van de twintigste eeuw naar Noord-Afrika, India, Japan, Java en Nederlands-Indië. Wat zij daar zag in het straatbeeld, in tempels en paleizen, legde zij in haar schetsboekjes vast met potloodtekeningen en aquarellen. Een veelheid van nieuwe vormen en kleuren!
Lees meer


Tekening van Hendrik HuygensIn de spotlight: Hendrik Huygens en zijn tekeningen

Het Tropenmuseum kocht onlangs, met steun van de BankGiro Loterij, een bijzondere groep tekeningen. De tekeningen werden rond 1850 gemaakt door de Nederlandse marinecommandant Hendrik Huygens. Lees het blog van conservator in opleiding Robin Lelijveld.
Lees meer


Bronzen legpenningTropenmuseum verrijkt Wikipedia met Afrikaanse collectie

Het Tropenmuseum breidde haar collectie op Wikipedia uit met 4208 afbeeldingen voor het project WikiAfrica. Daarmee kunnen gebruikers van Wikipedia, waar ook ter wereld, kiezen uit 49.229 foto's uit de collectie van het museum.

Lees meer over WikiAfrica