‘Afrikaanse mode’ bestaat niet

The Sartists 'Sports Series' © Andile Buka

Op 6 oktober 2017 opent het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Fashion Cities Africa. Kijkend door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland maak je in deze tentoonstelling kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden.

Van streetwear tot couture
Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet: in verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in vier van die Afrikaanse steden - vol creativiteit, innovatie en ondernemerszin.

Lokaal perspectief
In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode
Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling vier Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, DoruNsimba, Karim Adduchi en Lady Africa. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick Groeneveld, Brand Manager: T. 088 0042 828 E. pers@tropenmuseum.nl. Bijgesloten afbeeldingen zijn rechtenvrij te gebruiken in relatie tot dit persbericht, met vermelding van de fotograaf.

Persfoto's:

Fashion Cities Africa - 'Manthe Ribane' © Chris Saunders

Downloaden JPEG (3.79 MB)

Fashion Cities Africa - 'Vogue Fashion' © Chris Saunders

Downloaden JPEG (6.16 MB)

2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) © Sarah Waiswa

Downloaden JPEG (4.22 MB)

Fashion Cities Africa © Sarah Waiswa

Downloaden JPEG (1.64 MB)

The Sartists 'Sports Series' © Andile Buka

Downloaden JPEG (3.81 MB)

Daily Paper © Esquire