Srefidensi

Was te zien van 24 juni t/m 2 juli 2017

Een fotografisch perspectief op de Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie

Protestmars Surinaamse Inheemsen 1976 © Cary Markerink

Meer dan veertig jaar geleden werd Suriname onafhankelijk. Het betekende het einde van 300 jaar koloniale overheersing door Nederland en het begin van een nieuw tijdperk voor Suriname. In het fotografisch onderzoeksproject Srefidensi – wat in de Surinaamse taal onafhankelijkheid betekent – reflecteert kunstenaar en onderzoeker Sara Blokland op de eeuwen van protest, verzet en emancipatie van het Surinaamse volk voorafgaand aan de officiële Surinaamse onafhankelijkheid in 1975.

Veel verzetsgeschiedenissen

De geschiedenis van Suriname bestaat uit zoveel verhalen als het uit volken bestaat. De Surinaamse samenleving kent een etnische diversiteit die bijna alle continenten van de wereld bevat. Samen vormen zij de Surinaamse cultuur. Suriname kent daarom niet één onafhankelijkheidsgeschiedenis, maar vele.

Sara Blokland zocht een jaar lang in fotoarchieven – waaronder die van het Tropenmuseum –  naar bekende en onbekende Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie. De historische foto’s, albums en documenten die zij traceerde en onderzocht vertellen samen een verhaal. Zij verwerkte dit materiaal in samenwerking met kunstenaar Jaya Pelupessy tot een film en met vormgever Yvonne Versendaal tot een serie beeldkranten. Surinaams protest, de symboliek van identiteit en de hedendaagse verbeelding van het koloniale verleden staan hierin centraal.

In Srefidensi verkende Blokland nieuwe verbindingen tussen fotografie, beeldarchieven en de Surinaamse geschiedenis en identiteit. En maakt ze de diversiteit van visies, stemmen en koloniale erfenissen binnen de Surinaamse gemeenschap, in Suriname én in Nederland, zichtbaar.


Over Sara Blokland

Sara Blokland is beeldend kunstenaar, curator en onderzoeker. In haar praktijk ligt een sterk accent op de fotografie als onderdeel van sociale geschiedenissen, met daarbinnen nadruk op thema’s als identiteit, migratie, koloniale erfenissen en onthechting. Haar beeldend werk maakt deel uit van o.a. de ABN-AMRO Collectie, de Rabobank Collectie, Museum of Fine Arts in Houston en het Gemeentemuseum Den Haag. Zij exposeerde onder meer in het MMKA en het Stedelijk Museum en internationaal o.a. in Lmakgallery NY and Museum for modern Art Seoul. In 2016 initieerde ze samen met stichting Fotodok het project Srefidensi.

Onderzoek

Op uitnodiging van Research Center for Material Culture onderzocht Sara Blokland, met ondersteuning van het Tholenaar van Raalte Fellowship, de fotocollecties van het Tropenmuseum. Meer van haar onderzoek en bijdragen van andere schrijvers en kunstenaars zijn te vinden online op www.srefidensifoto.org

Het Srefidensi fotoproject is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Gemeente Utrecht, Amsterdams Fonds voor de kunsten, Research Center For Material Culture en het Tholenaar van Raalte Fellowship.

Een bloem voor een bloem, een degen voor een degen. Stilleven uit 1951 in opdracht van Wim Bos Verschuur © Stichting Surinaams Museum