MuseumJeugdUniversiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en supernieuwsgierig? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan nu aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

Bekijk hieronder de MJU-reeks van het Tropenmuseum voor het voorjaar 2018.

MJU Programma

Zondag 25 februari 2018 – 10:30 uur
Is Afrikaans voetbal magisch?

Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika, maakte de wereld uitgebreid kennis met Afrikaanse voetbaltradities. De makaraba’s, beschilderde bouwhelmen, en vuvuzela’s, de oorverdovende toeters, waren ook in Nederland erg populair. Maar wat valt er nog meer te vertellen over Afrikaans voetbal? Wist je dat er ook magie bij komt kijken? Soms proberen Afrikaanse tovenaars stiekem de uitkomst van een wedstrijd te beïnvloeden. Voetbal is niet meer alleen voor jongens, ook steeds meer meisjes doen hieraan mee. Conservator Afrika Annette Schmidt vertelt je er van alles over in dit sportieve college.

Zondag 25 maart 2018 - 10:30 uur
Woont de paashaas op Paaseiland?

Paaseiland, het meest afgelegen eiland ter wereld, staat bekend om de grote beelden die over de zee uitkijken. Over Paaseiland zijn vele verhalen in omloop. Kom te weten hoe de eerste mensen het eiland bereikten en aan wie het zijn naam te danken heeft. Ontdek waarom de metershoge beelden gemaakt werden. Probeer te lezen wat er op de stenen platen van Paaseiland geschreven staat en wie zijn de vogelmannen van Paaseiland. En.., hoe zit het nu met die paashaas? Dit college boordevol leuke weetjes wordt gegeven door conservator Oceanië Wonu Veys.

Zondag 22 april 2018 - 10:30 uur
Wat is het slimste dier van Indonesië?

In de jungle van Indonesië leven verschillende dieren. Grote en kleine dieren. Gevaarlijke dieren waar je maar beter uit de buurt kan blijven. Dieren die je het liefst mee naar huis wilt nemen om mee te knuffelen. Én er leeft hier ook een heel slim klein dier, namelijk een dwerghertje. Wat zijn naam is en waarom hij zo slim is hoor je tijdens dit college van Silvy Puntowati, deskundige op het gebied van Indonesië.

Zondag 27 mei 2018 - 10:30 uur
Waarom wordt in Suriname Nederlands gesproken?

In het Oosterpark, achter het Tropenmuseum, staat een bijzonder monument. Het is het nationale monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden. Ieder jaar, op 1 juli hoor je hier het geluid van trommels en zie je hier mensen met vrolijk gekleurde kleding zitten. Het lijkt bijna wel een feestje…het heet keti-koti! Het is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Dit college van tentoonstellingsmaker Richard Kofi gaat over de periode uit de geschiedenis die je de koloniale tijd noemt en het alles over Nederland, Suriname en het slavernijverleden.