Fashion Cities Africa

te zien tot en met 6 januari 2019

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts.

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
 


© Chris Saunders

Evenementen

Kun jij geen genoeg krijgen van Fashion Cities Africa? Tijdens onze events gaan we dieper in op de modescenes in de verschillende Afrikaanse steden of kun jij zelf creatief aan de slag. De volgende evenementen staan in het teken van de tentoonstelling:
 

Show it | Lagos
21 januari 2018, 14.00 – 17.00 uur
Lees meer.

Mix it | Casablanca
18 maart 2018, 14.00 – 17.00 uur
Meer info volgt.

Swap it | Nairobi
15 april 2018, 14.00 – 17.00 uur
Meer info volgt.

 


Fashion Connection

Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi. Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden via social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze jonge modeliefhebbers wereldwijd en delen ze een eigen perspectief op hun stad, land en continent.

Wij gingen via social media op zoek naar Afrika-minded modeliefhebbers in Nederland. Van hen maakte de Zuid-Afrikaanse fotograaf Chris Saunders een fotoserie op en rond de Dappermarkt in Amsterdam-Oost. Het eindresultaat, de serie Fashion Connection, is als mini-tentoonstelling te zien in Fashion Cities Africa.
 

© Chris Saunders

Daily Paper x Tropenmuseum beaded bracelets

Samen met het Amsterdamse kledingmerk Daily Paper ontwierpen wij een collectie handgemaakte kralenarmbandjes. De beaded bracelets, verkrijgbaar in zes verschillende stijlen, zijn eerlijk geproduceerd in Zuid-Afrika door Africa Ignite. Deze organisatie zorgt voor werkgelegenheid voor de inwoners van de provincie KwaZulu-Natal, het landelijke gebied rond Durban.

Het Tropenmuseum en Daily Paper zijn elkaar niet onbekend: de oprichters van het kledingmerk waren al eerder betrokken bij evenementen en zijn daarnaast regelmatig in het museum te vinden. "Het Tropenmuseum is één van de plekken waar wij inspiratie opdoen voor onze nieuwe collecties. Je ontdekt verhalen uit culturen van over de hele wereld, en je hoeft er niet eens de stad voor uit," aldus Daily Paper.

De beaded bracelets kosten € 8,95 per stuk en zijn verkrijgbaar in de winkel van het Tropenmuseum, de winkels van Daily Paper op de Bilderdijkstraat en Amsterdam CS en online.
 


© Sharon Jane Dompig

Boeken over mode in Afrika

Tropenmuseum en boekhandel Athenaeum werken samen. Op zoek naar een goed boek over mode en design uit Afrika? Je vindt 'm hier!


Pers

Een uitgebreid persbericht en rechtenvrij beeldmateriaal zijn hier te vinden. Neem voor meer informatie contact op met Mick Groeneveld via pers@tropenmuseum.nl.


De tentoonstelling Fashion Cities Africa komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het VSBfonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tentoonstellingsontwerp door NLÉ / Kunlé Adeyemi.