Opening: Heden van het slavernijverleden & Fashion Cities Africa

Opening Heden van het slavernijverleden

Tijdens Black Achievement Month opent het Tropenmuseum op vrijdag 6 oktober de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden

Slavernij en de verhalen van de slaafgemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Een verleden dat tot op de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt. Toch belichten de meeste tentoonstellingen, schoolboeken en uitingen van populaire cultuur dit onderwerp als een afgeronde geschiedenis. Veelal vanuit het perspectief van de kolonisator.

Met Heden van het slavernijverleden wil het Tropenmuseum zijn bezoekers kennis laten maken met actuele, hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Voor veel Nederlanders is de relatie tussen het slavernijverleden en het heden onduidelijk. Toch zijn de gevolgen van deze geschiedenis voor grote groepen in onze samenleving nog steeds voelbaar. Daarom stellen wij in de tentoonstelling Heden van het slavernijverleden de verhalen van de slaafgemaakten en hun nakomelingen centraal.

Voor de ontwikkeling van deze tentoonstelling werkten wij intensief samen met onderzoekers en experts uit betrokken communities. Met presentaties, discussies en een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling geeft het Tropenmuseum team u tijdens de opening een kijkje achter de schermen: hoe kwam de expo Heden van het slavernijverleden tot stand?

In samenwerking met het Bijlmer Parktheater programmeert het Tropenmuseum ook een cultureel programma, met o.a. spoken word artiest Babs Gons.

Info

  • 14.00-16.00 uur (met pauze)
  • Gratis entree
  • Aanmelden uiterlijk 4 oktober 2017, via het Facebook event (attending = gastenlijst)

Opening Fashion Cities Africa

Voor één avond voelt het als Fashion Week in het Tropenmuseum. Proost met ons mee op Fashion Cities Africa, een tentoonstelling over de diversiteit aan mode in vier Afrikaanse steden - vol creativiteit, inspiratie en ondernemerszin. Met talks, performances en muziek wordt het een feestelijke avond. Maki Osakwe (Lagos, Nigeria) is deze avond aanwezig als eregast. Als oprichter en ontwerper van het modelabel Maki Oh heeft zij wereldwijd succes: ze mag onder andere Michelle Obama en Beyoncé tot haar klantenkring rekenen.

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet: in verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen. Dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont stedelijke modescenes in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van lokale experts.

Daarnaast selecteerde het Tropenmuseum vier Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, DoruNsimba, Karim Adduchi en Lady Africa. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

Info

  • 20.00-23.00 uur (met pauze)
  • Gratis entree
  • Aanmelden uiterlijk 4 oktober 2017, via het Facebook event (attending = gastenlijst)

 

Vrijdag 6 oktober 2017