Tentoonstelling over lichaamsversieringen in de volle breedte, dwars door tijd en cultuur heen

Waarom passen mensen hun lichaam aan?
De tentoonstelling Body Art is van 20 maart t/m 30 augustus 2015 te zien in het Tropenmuseum

Lichaamsversieringen als tatoeages, piercings en make-up zijn dagelijks te zien in ons straatbeeld. Het lichaam en met name de huid dient als een canvas om onszelf vorm te geven, te transformeren en om te laten zien wie wij zijn. Het is een belangrijk uitdrukkingsmiddel van de identiteit. Het Tropenmuseum zet met Body Art een tentoonstelling neer over lichaamsversieringen in de breedste zin van het woord: van make-up en tatoeages tot onderhuidse implantaten en chirurgische veranderingen. Dwars door de tijd en culturen heen. De vraag die hierbij centraal staat: waarom passen mensen hun lichaam aan?

Zes mogelijke antwoorden

Nog niet eerder was er in Nederland een tentoonstelling te zien over lichaamsversieringen in de volle breedte waarbij de waaromvraag centraal staat. De tentoonstelling Body Art in het Tropenmuseum neemt de bezoeker mee langs zes mogelijke antwoorden. Hedendaags werk van de wereldberoemde kunstenares ORLAN en foto’s van Krijn van Noordwijk worden afgewisseld met persoonlijke verhalen en topstukken uit eigen collectie en uit die van onder meer het MAS in Antwerpen en het Museum der Kulturen in Bazel.

Tropenmuseum biedt een open blik

Naast de sociaal geaccepteerde tatoeages, piercings en make-up zijn er meer vormen van lichaamsversieringen: opzettelijk aangebrachte littekens, brandmerken, implantaten of silhouetveranderingen. Waar mensen met lichaamsversieringen doorgaans al snel in hokjes worden geplaatst biedt het Tropenmuseum een open blik. De tentoonstelling Body Art laat zien dat ieder versierd mens, hoe extreem ook, daarmee uiting geeft aan zijn of haar identiteit. En die behoefte zit onder ieders huid.


Noot voor de redactie

Beeldmateriaal mag alleen gepubliceerd worden ten behoeve van de tentoonstelling Body Art met de bijbehorende bijschriften.
Voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088 - 00 42 891 / 088 - 00 42 800 |  E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u downloaden onderaan dit persbericht.
 

Persfoto's: 

Poster Body Art (2)

Downloaden JPEG (1.85 MB)