Persinformatie actueel

Voor meer info of (extra) beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van het Tropenmuseum:
(088) 0042 800 of pers@tropenmuseum.nl.


Hoogste bezoekersaantal sinds 24 jaar voor het Tropenmuseum 

Het Tropenmuseum verwelkomt dit jaar 212.000 bezoekers. Dat is een stijging van ruim 14,5% ten opzichte van 2015 en het hoogst behaalde bezoekersaantal sinds 24 jaar. De publiekstrekkers waren de tentoonstellingen The Sixties, de Boeddha en de Tropenmuseum Junior doe-tentoonstelling ZieZo Marokko. Ook organiseerde het museum een reeks succesvolle evenementen waaronder het Good Hair Festival en het Boeddha Weekend. 'We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat. Sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen', aldus directeur Stijn Schoonderwoerd.

Lees meer


Musea over mensen populairder dan ooit

Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde trokken in 2016 gezamenlijk meer bezoekers dan ooit. Samen verwelkomen de musea dit jaar 419.000 bezoekers: een stijging van ruim 7% ten opzichte van het jaar ervoor. “We zijn ontzettend tevreden over dit mooie resultaat: sinds de fusie in 2014 blijven de bezoekersaantallen stijgen”, aldus directeur Stijn Schoonderwoerd. De tentoonstellingen THE SIXTIES (Tropenmuseum) en DE BOEDDHA (Museum Volkenkunde & Tropenmuseum) bleken dit jaar ware publiekstrekkers. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD, die tot 26 maart 2017 te zien is in het Afrika Museum, werd onlangs door het NRC Handelsblad bekroond met vier sterren.
 

Premier Rutte overhandigt gouden kris aan president Indonesië

Succesvolle samenwerking van stichting Nationaal Museum van Wereldculturen en Erfgoed Delft


Rhythm & Roots verlengd tot 5 maart

De tentoonstelling over de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen die iedereen in beweging brengt wordt verlengt tot 5 maart.

Lees meer over Rhythm & Roots


Art Rocks muziekcompetitie verlengd

Muzikanten hebben één week extra de tijd om zich aan te melden voor muziekcompetitie Art Rocks en daarmee kans te maken op een optreden in het Tropenmuseum, een finaleplek in Paradiso en een geldprijs van €1000.

Lees meer over Art Rocks


Herfstvakantie

Van 15 t/m 30 oktober is het herfstvakantie in het museum. 2 weken lang boordevol activiteiten. 

Lees meer over de herfstvakantie 


Meester Bart wordt museumambassadeur

Bart Ongering, beter bekend als Meester Bart, sluit zich als ambassadeur aan bij het Tropenmuseum. Afrikamuseum en Museum Volkenkunde. De onderwerpen die in de drie musea aan bod komen, overlappen met de thema's die Meester Bart in zijn klas en in de media besrpeekbaar maakt. Zowel de leerkracht als de musea willen kinderen een open blik op de wereld geven en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling tot nieuwsgierige en tolerante wereldburgers.

Lees meer over Meester Bart


90% van de Nederlanders weet vrijwel niets over het boeddhisme

Boeddhabeelden zijn populair, maar wat weet Nederland over het boeddhisme? Nog niet veel, zo blijkt uit ditzelfde onderzoek. Bijna 90% van de Nederlanders weet een beetje tot nagenoeg niks over het boeddhisme. Waarom vallen wij zo massaal voor het portret van de Boeddha? Wat is het levensverhaal van dit icoon? En hoe wordt het boeddhisme wereldwijd beleefd? Van 23 september 2016 t/m 29 januari 2017 is in het Tropenmuseum de tentoonstelling De Boeddha te zien. 
Lees meer over De Boeddha


MAFB X RCMC present: FASHION FEST TROPENMUSEUM - editie 2016

Op zaterdag 10 december vindt de grande finale van de mode-wedstrijd 'fashion fest Tropenmuseum - edition 2016' plaats. In een programma van 4 maanden krijgen 62 ambitieuze modetalenten de kans zich te ontwikkelen op het gebied van ontwerp, haarstyling, make-up en modellenwerk. Met behulp van de diverse collectie van het Tropenmuseum laten zij zich inspireren tot vernieuwende creaties binnen hun vakgebied. De modewedstrijd fashion fest 2016 is een co-creatie tussen MAFB en het Research Center for Material Culture (RCMC) – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Lees meer over het Fashion Fest 


Toekomst voor Wereldmuseum Rotterdam

Een Rotterdams museum met nationale slagkracht. Dat is de toekomst voor het Wereldmuseum in Rotterdam. Het plan voor verregaande samenwerking tussen het Wereldmuseum Rotterdam (WMR) en het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) krijgt de steun van de Gemeente Rotterdam.
Lees meer over het Wereldmuseum


Tropenmuseum doet mee aan muziekcompetitie Art Rocks

Het Tropenmuseum doet dit jaar voor het eerst mee aan de derde editie van Art Rocks. Art Rocks is de grootste muziekcompetitie van Nederland die beeldende kunst en muziek samensmelt.

Rhythm & Roots

Op 13 mei opent in het Tropenmuseum de muziektentoonstelling Rhythm & Roots – van blues tot hiphop. Meer dan elke andere culturele uiting heeft muziek zich verplaatst van continent naar continent waar het steeds weer mensen heeft geïnspireerd. Zo hebben veel muziekstijlen die we nu kennen hun roots liggen in Afrika. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: met een muzikale tijdlijn brengt Rhythm & Roots de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen ten gehore en de ontwikkeling in beeld.
Meer over Rhythm & Roots


ZieZo Marokko

Ga op reis naar Marokko in Tropenmuseum Junior met de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko.  
Meer over ZieZo Marokko


Research Center for Material Culture

Het Research Center for Material Culture (RCMC) is een instituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde voor collectie gerelateerd wetenschappelijk onderzoek van internationaal topniveau. 
Meer over het Research Center for Material Culture