Algemeen Cool Nederlands

Met: Typhoon, Akwasi, Boef en de Gelogeerde Aap, Appa, Fit, Omar Dahmani en andere Tropenmuseum, Achievers Night en SPOKEN vieren de vernieuwing van de Nederlandse taal

Met muziek, spoken word, verhalen en gedichten viert het Tropenmuseum op zaterdag 19 april de vernieuwing van de Nederlandse taal. Straattaal is al decennia lang ingeburgerd in Amsterdam en verandert elke dag. Tijdens het evenement Algemeen Cool Nederlands ontmoeten taalpuristen, rebellen en vernieuwers elkaar op het podium. De avond is tot stand gekomen vanuit een unieke samenwerking tussen Achievers Night en SPOKEN. Deze twee literaire concepten staan erom bekend hip hop, muziek en literatuur dichterbij elkaar te brengen. Algemeen Cool Nederlands, zaterdag 19 april van 19.00 – 22.30 uur in de Grote Zaal KIT (Mauritskade 63), €9,-.

Algemeen Cool Nederlands wordt een literaire en avontuurlijke reis langs de verschillende culturen die Nederland rijk is. In een intieme monumentale setting kijken, onderzoeken, spelen en ontleden schrijvers, rappers, denkers en dichters de Nederlandse taal. Voorbij clichés en vanuit creativiteit komen relevante vragen aan bod, zoals ‘wat doet de innovatie van taal met een cultuur in een stad?’.

Achievers Night

De avond begint met Achievers Night – een initiatief van platenlabel Top Notch en uitgeverij Lebowski met eerdere edities in Pakhuis de Zwijger en Paradiso. Schrijvers en muzikanten, waaronder Akwasi en Omar Dahmani, performen live on stage. Gelijktijdig wordt werk van talentvolle beeldend kunstenaars getoond en zijn alle relevante boeken, cd’s, prints en artworks uit de stallen van Top Notch en Lebowski die avond voorradig.

SPOKEN

Het tweede deel van de avond staat in het teken van SPOKEN, een initiatief van rappers Blaxtar en Manu. SPOKEN staat voor een avondje top entertainment waarin iedereen wordt meegenomen naar de ziel van de artiest. Verschillende woordkunstenaars, waaronder Typhoon, Adje, Babs Gons en Blaxtar, wagen zich compleet ‘naakt’ op het podium. Zonder hulp van een lichtshow, grote geluidsinstallaties of tekstbundels. Binnen 15 minuten moeten zij hun publiek zien te boeien met niets meer dan hun woord en performance. Dit staat garant voor een spannende avond, waarbij zowel artiest als publiek zich op glad ijs begeven.

Tentoonstelling Zwart & Wit

Dit evenement is ontstaan naar aanleiding van de tentoonstelling Zwart & Wit. Persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst laten zien hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sinds 1863 in Nederland met elkaar leven. Aan de hand van prikkelende vragen nodigt het Tropenmuseum zijn bezoekers uit om de discussie aan te gaan. Met elkaar, én met zichzelf. De tentoonstelling Zwart & Wit is nog tot en met 15 juni 2014 te zien in de Lichthal van het Tropenmuseum. De tentoonstelling Zwart & Wit is mogelijk gemaakt met bijdragen van het Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het kfHein fonds, de Janivo Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Tropenmuseum wordt structureel gesteund door de leden van de BankGiro Loterij.


Noot voor de redactie: Graag nodigen wij u uit voor dit evenement op zaterdag 19 april om 19.00 uur. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn of voor meer informatie kun u contact opnemen met Wilhelmien Hoekstra: T. 088-0042 800 | E. wilhelmien.hoekstra@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal vindt u onder dit persbericht.