Tropenmuseum doet mee aan muziekcompetitie Art Rocks

Het Tropenmuseum doet dit jaar voor het eerst mee aan de derde editie van Art Rocks. Art Rocks is de grootste muziekcompetitie van Nederland die beeldende kunst en muziek samensmelt. Muzikanten worden uitgedaagd om zich te laten inspireren door een kunstwerk uit de collectie. Deelname aan de competitie is voor zowel amateurmusici als voor professionals, de inschrijvingsperiode start op 31 augustus 2016.
 
Uit alle inzendingen selecteert een vakjury vijftig muziekacts, die de opdracht krijgen om een lied te schrijven met als inspiratiebron een kunstwerk uit één van de vijf deelnemende musea. Art Rocks wordt mede georganiseerd door De Grote Prijs van Nederland. Naast het Tropenmuseum doen ook Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Het Valkhof, het Drents Museum en het Kröller-Müller Museum mee aan de muziekcompetitie.
 

Muziekcompetitie

Een vakjury beoordeelt de muzikanten tijdens het live optreden in de voorrondes in de musea en selecteert de finalisten. Deze finalisten en de publieksfinalist nemen voorafgaand aan de finale hun nummer op in een studio en krijgen ook een professionele videoclip. De finale vindt plaats op 17 januari 2017 in poppodium Paradiso, met voor de winnaar een geldprijs ter waarde van €1000.


Interactie met collectie

Directeur Stijn Schoonderwoerd: “Het Tropenmuseum wil haar collectie relevanter maken voor de dag van vandaag en voor een grotere groep mensen. Wij zijn een museum over mensen. Onze wereldomvattende collectie is een uitdrukking van menselijke diversiteit en creativiteit. Door ons publiek op verschillende manieren actief te betrekken bij onze collectie die feitelijk over mensen gaat, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo krijgt de collectie, ook als het om historisch erfgoed gaat, meer verbindingen met ons als mensen en het hier en nu. Bovendien is het een inspirerende manier om bij te dragen aan talentontwikkeling van (jonge) mensen. Vandaar dat wij bijzonder verheugd zijn met onze deelname aan Art Rocks.”

Voor meer informatie kijk op www.artrocks.nl. 

Noot voor redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800 / 891 E. pers@tropenmuseum.nl. Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Het indrukwekkende rijksmonument gelegen aan het Oosterpark, in het hart van Amsterdam Oost, dateert uit 1926. De imposante centrale Lichthal biedt een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: een omvangrijke vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. 

 

Persfoto's: 

Planets in My Head, Literature

Eén van de deelnemende kunstwerken.  
Planets in My Head, Literature
Yinka Shonibare, 2011
Collectie Tropenmuseum

Downloaden JPEG (2.62 MB)